Jongerenprijs Kerk en Wereld 2020 gaat naar migrantenproject StekUP uit Nieuwegein

De Sociale Coöperatie StekUp uit Nieuwegein is de winnaar van de Jongerenprijs 2020. Dat werd donderdagavond 15 oktober jl. bekendgemaakt tijdens het online evenement van Kerk en Wereld, uitgezonden vanuit de Gelderlandfabriek in Culemborg. Maar het ging tijdens deze derde editie niet alleen om de prijzen. Ook om inspiratie en ontmoeting.

Theo Vreugdenhil en Maarten Atsma

De jonge zeskoppige vakjury was het unaniem eens over de winnaars van de hoofdprijs van 10.000 euro. Theo Vreugdenhil (29) en Maarten Atsma (36) bedachten twee jaar geleden een plan om migranten te ondersteunen die ondernemer willen worden. Dat is in Nederland best ingewikkeld, zeggen ze. Zeker als je met een taalachterstand zit en nog geen sociaal netwerk hebt. Eenmaal onder de paraplu van StekUp behouden ze hun uitkering, zijn er deskundige coaches en worden zaken als administratie, inkoop en huisvesting collectief georganiseerd. De winnaars van de juryprijs geloven dat in elke mens potentie zit om op te bloeien. Ze hebben als motto: “Een stekje heeft enkel wat water, zonlicht en bescherming nodig om te groeien!” StekUp ziet wat er in jongeren aanwezig is, aldus de jury.

Allemaal winnaars
Maar de Zoom-avond kende veel meer winnaars. Naast de hoofdprijs werden er nog tien andere projecten van de in totaal 27 inzendingen beloond met 1000 euro. Zonder jury. De deelnemers mochten op elkaar stemmen. Lobi You-th was een van de tien. Lianne van Dis wil via een Urban theatershow straatjongeren laten kennismaken met de liefde van God. In coronatijd doet ze dat met een database die jongerenwerkers koppelt aan een netwerk van beschikbare artiesten. Een ander mooi voorbeeld is het maatjesproject Zoals Jij in Utrecht. Tienermeiden kiezen een jonge inspirerende vrouw aan wie ze gekoppeld willen worden en die bij kan dragen aan het versterken van hun eigen identiteit.

Samen doen
Het ging niet alleen om de prijzen vanavond. Het ‘samen doen’ is onderdeel van de nieuwe opzet van de Jongerenprijs. Kerk en Wereld wil hiermee een platform vormen voor onderlinge ontmoetingen en inspiratie. Door de aangescherpte corona-maatregelen moest de organisatie in handen van Young & Holy improviseren en met succes. In de oorspronkelijke opzet zouden alle deelnemers zijn aangeschoven bij een Wereldverbeteraarsdiner om met elkaar kennis te maken. Nu gebeurde dat in de break-out-rooms van Zoom en na afloop.

De online-avond met maar liefst 54 deelnemers was vol positieve energie. Naast de onderlinge gesprekken was er live muziek van Jorn en Floortje en Lydia van Maurik. Inspirerende woorden waren er ook van wereldverbeteraar Rob Timmerman die vluchtelingen helpt in de buitenwijken van Parijs en Lea Sies die met Peace Penguins buren aanmoedigt elkaar weer meer te waarderen. Ze gaf iedereen een groot applaus!

Over Kerk en Wereld
Het fonds Kerk en Wereld stimuleert activiteiten op het grensvlak van geloof en samenleving. Met de Jongerenprijs wil Kerk en Wereld initiatieven steunen die zich richten op jongeren van 12-35 jaar. Het fonds daagt hen uit om een initiatief te starten dat zich richt op ‘Verbinden’, ‘Christelijk geloof actualiseren en praktiseren’ of het initiëren van ‘Ontmoeting tussen levensbeschouwingen’.

StekUp is gevestigd aan de Montageweg 223 in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk