Jeugddroom Nieuwegeinse keeper komt uit

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein. Soms ook bij zijn favoriete ‘cluppie’ FC Utrecht. Daar zag hij afgelopen weekend teleurstellen FC Utrecht gelijk spelen tegen Excelsior Rotterdam. Maar doelman Allessandro Damen uit Nieuwegein en keeper bij Excelsior, was voor van Echtelt de ‘man of the match.’ Reden om hem nader aan het woord te laten.

,,Het is een jeugddroom die zaterdagavond is uitgekomen. Ooit keepen op het hoofdveld van Galgenwaard, vlak voor de Bunnik Side waar ik als jochie met mijn vader en opa heb gestaan.’’ Allessandro Damen, geboren op 17 mei 1990 in Nieuwegein, was tegen FC Utrecht de grote uitblinker en had als uitblinkende doelman een groot aandeel in de nul die zijn team Excelsior bleek gehouden te hebben na negentig enerverende minuten.

Allessandro: ,,Ja, spannend was het wel, zeker in de tweede helft toen we bijna niet meer over de middenlijn kwamen en er steeds meer ballen in mijn strafschopgebied terecht kwamen. Gelukkig kon ik een paar keer handelend optreden, en had daarbij ook het geluk van twee ballen tegen paal en lat. Zeker, bij die kopbal van Sander van der Streek zat ik er goed bij.’’

Dat de in Nieuwegein geboren Damen momenteel eerste keeper is bij Excelsior, mag een klein medisch wonder heten. Tot drie keer toe liep hij een ernstige blessure op en knokte zich steeds weer terug. Zeker na de derde keer, toen hij een getroffen werd door een kruisbandblessure aan zijn knie, leek een rentree bijna niet meer realiseerbaar. ,,Maar ik spiegelde me aan mijn grote voorbeeld, Sergio Asenjo van Villereal, die vrijwel hetzelfde is overkomen en die ook sterk is teruggekomen,’’ aldus Allessandro, die met zijn 28 jaar al een heel medisch dossier heeft opgebouwd.

Opvallend was dat Damen, die na zijn Nieuwegeinse periode verhuisde naar De Meern, zaterdag zijn klasse toonde voor de ogen van zijn vroegere trainer Marinus Dijkhuizen, nu assistent-trainer bij FC Utrecht. ,,He dat maakte het natuurlijk extra leuk.’’ Hij heeft dit seizoen dus niet verloren van FC Utrecht. ,,Uit en thuis een puntje gepakt tegen de nummer zes van de eredivisie, dat lijkt me een goed resultaat.’’

Damen begon op zesjarige leeftijd bij VV De Meern en kwam daar in 2009 bij het eerste team. Daar trainde hij onder coach Marinus Dijkhuizen die hem voor het seizoen 2014/15 naar SBV Excelsior haalde. Op 30 augustus 2014 debuteerde hij als basisspeler in de Eredivisie in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1 overwinning). Uiteindelijk zou hij 11 wedstrijden keepen, tot hij zijn kruisband scheurde op de training. Op 12 april 2017 werd bekend dat Damen zijn contract bij Excelsior had verlengd tot 2019.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk