‘Inwoners van Nieuwegein die hun tuin betegelen moeten een hogere rioolheffing krijgen’

Als het aan Statenlid Erna Kotkamp van GroenLinks ligt, krijgen de inwoners van Nieuwegein die hun tuin betegelen een hogere rioolheffing. Kotkamp was lange tijd in Nieuwegein actief als raadslid en fractievoorzitter voor die partij en pleit al lange tijd voor het invoeren van een soort ‘tegeltax.’

Een heuse ‘tegeltax’ moet een belasting worden voor betegelde tuinen. Toenmalig fractievoorzitter Erna Kotkamp uitte in 2014 al voor deze belasting te zijn maar gisteren liet zij via Twitter weer weten dat als het aan GroenLinks ligt mensen die hun tuin betegelen te maken krijgen met hogere rioolheffing. Onduidelijk is of mensen die hun tuin weinig tot niet hebben betegeld minder rioolheffing moeten betalen.

Het idee voor een ‘tegeltax’ is niet nieuw. In 2010 deed de Partij voor de Planten (PvdP) een gooi naar Kamerzetels. Een van de programmapunten was de invoering van een ‘tegeltax’, ter compensatie van het feit dat tuinen steeds meer worden betegeld. ‘Met de tegeltaks willen we het gemeenten mogelijk maken om aan iedere bewoner gratis twee bomen beschikbaar te stellen’, zo verklaarde Rolf Roos, lijsttrekker van de PvdP toen over het doel van de tax.

Het waterschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) onderzoekt de mogelijkheden om mensen met een ‘groene’ tuin belastingkorting te geven, precies het tegenovergesteld wat GroenLinks wil. Het HDSR is hierover sinds 2017 in overleg met de gemeenten. Aanleiding hiervoor is een motie van de Partij voor de Dieren die door het bestuur van HDSR unaniem werd gesteund. Wanneer het gestart word is nog niet bekend maar zal in eerste instantie plaatsvinden via het overlegplatform waterschap-gemeenten. Lees hier meer over dit initiatief.

7 thoughts on “‘Inwoners van Nieuwegein die hun tuin betegelen moeten een hogere rioolheffing krijgen’

  1. Rene Verbrugge

    Nog leuker idee: Belastingkorting voor inwoners die hun tuin groen laten.

  2. Theo

    En gaat Nieuwegein met dat geld weer nieuwe grote blokkendozen neerzetten in bedrijventerreinen? Je weet wel, daar waar dan heeel weinig groen meer is. Of wijken inplannen waar de huizen hutjemutje op elkaar staan? Je weet wel, daar waar de tuinen kleiner zijn dan de schuurtjes. En daar moet dan het probleem mee opgelost worden door die tuintjes niet te betegelen… Belachelijk.

  3. Gaat je niets aan

    Belachelijk, jaag mensen maar op hoge kosten, het houdt maar niet op. In dit land straffen ze liever dan belonen.

  4. M van Vliet

    Belachelijk

  5. Linda

    wat denkt dat mens wel. Bepaal zelf wel wat ik met mijn tuin doe. Linksgekkie

  6. Sylvia

    Ik had een groene tuin maar aangezien mijn omliggende buren tegels in hun tuin hadden, kwamen hun katten in mijn tuin. Dus helaas moest ik daardoor mijn tuin aanpassen…

  7. Bas

    Prima zaak, weer een typisch NIMBY geval (letterlijk in dit geval zelfs).
    Graag een flinke tegeltaks of groene korting.
    Mensen zijn alleen maar via hun portemonee te sturen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk