Inwoners uit Nieuwegein produceren meeste restafval van de provincie Utrecht

Inwoners van de provincie Utrecht produceren nog veel te veel restafval. De bedoeling is om dit jaar maximaal 100 kilo restafval per inwoner op te halen, maar in enkele gemeenten wordt zelfs nog het dubbele of zelfs nog meer restafval opgehaald. Nieuwegein is zo een gemeente. In de provincie Utrecht zijn de inwoners van Nieuwegein zelfs de grootste vervuilers. Daar produceerde de inwoners gemiddeld 227 kilo restafval per persoon.

Slechts vijf gemeenten in onze provincie lijken de doelstelling om in 2020 maximaal 100 kilo restafval per inwoner te produceren te behalen. In bijna alle andere gemeenten is de hoeveelheid restafval aan het dalen, maar niet hard genoeg, zo blijkt uit het onderzoek van RTV Utrecht. In Nieuwegein neemt het restafval juist toe. In 2018 haalde RMN nog 209 kilo restafval per persoon op in Nieuwegein, in 2019 was het maar liefst 227 kilo per persoon.

Nieuwegein, de grootste vervuiler van de provincie Utrecht, stapt in 2021 als eerste gemeente in de provincie over op nascheiden. Bij dat systeem worden plastic, blik en drinkpakken (PMD) en restafval in één container verzameld en in een fabriek van elkaar gescheiden. Eerder reageerde de SP in Nieuwegein al op het slechte afvalbeleid van de gemeente.

2 thoughts on “Inwoners uit Nieuwegein produceren meeste restafval van de provincie Utrecht

  1. SC

    O ja, dat afvalbeleid. Ik herinner me weer die enquête waarin we konden aankruisen dat we zo graag iedere keer met de onfrisse afvalzak naar grote verzamelpunten als in het stadscentrum wilden gaan. Dus een vaste stinkhoek in de auto? Hoe doe je dat dan per fiets? Krijgen mensen met rollator dan een tweede voor de vuile klus, want ze gaan natuurlijk niet na elk wegbrengen de rollator ontsmetten. Elke keer dat gedoe om die zak weg te brengen… Hoe kan iemand en vervolgens een compleet bestuur op het idee komen om dit serieus voor te stellen!

    De ondergrondse containers zijn niet zo gek voor het dagelijkse afval. Maar de invoer is aan de smalle kant en af en toe zit de klep weer vast. Het voordeel is dat je daarmee elke dag het afval in kleinere porties kan wegbrengen en niet om de week met een grote afvalbak hoeft te zeulen, waarvoor velen niet eens een goede opstelplaats hebben. De jammerstukjes die ik her en der gelezen heb over de arme bejaarde die elke keer met de grote zak naar verder dan de voor de voordeur moesten zeulen, waren nogal misplaatst. Niemand wordt gedwongen om alleen volledig gevulde zakken in de invoer te proppen. Wel terecht was de klacht van de bejaarde die in het buitengebied geen container op beloopbare afstand had. Daar moeten gemeentes dus wèl rekening mee houden. En ook in de minder volle wijken moeten de containers voor iedereen die mobiel is goed bereikbaar zijn.

    Alle kringloopwinkels opstellen buiten de bebouwde kom verkleint de bereikbaarheid, dus dan gaat er meer naar de vuilstort. Ik las drie op een rij. Waarom niet twee van de drie strategisch verspreid over de gemeente?

  2. Bep

    Dan moet ik mijn kleine grijze kliko in gaan ruilen voor een grote, als het pmd er ook in moet. Zou dat nu echt de bedoeling zijn?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk