Informatiebijeenkomst over nieuwe haltes en trambaan in Nieuwegein levert weinig nieuws op

Dinsdagavond hadden we onze videograaf Bart van Rooijen gestuurd naar de informatiebijeenkomst over nieuwe haltes en trambaan in Nieuwegein. In de zomer van 2020 wordt gedurende drie maanden volop gewerkt aan het vernieuwen van de trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein. Alle haltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein zullen geschikt gemaakt worden voor de komst van nieuwe trams. Wanneer dit werk gereed is, kunnen reizigers vanuit Utrecht , Nieuwegein en IJsselstein direct doorreizen naar De Uithof.

Onze reporter ter plekke: ‘De voorlichting door de provincie Utrecht bracht bar weinig nieuws. Opmerkelijk was dat alle haltes in 2020 in negen weken vervangen worden en daarna kan je weer met de tram, maar ………
Halte Merwestein en Stadscentrum zit niet in dit project, maar is een ander project en daar konden de mensen van de provincie niks over zeggen, want het was niet hun project. Oftewel, als alles klaar is, kan het zo zijn dat je niet verder kan dan Cityplaza of Merwestein (als je uit zuid komt). Dit leverde schampere en geïrriteerde opmerkingen op.’

Bij de vernieuwing van de trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein is het uitgangspunt dat alle onderdelen die na ruim 30 jaar gebruik verouderd zijn worden vervangen, zodat de trambaan opnieuw klaar is voor de toekomst. Het vervangen van spoor en bovenleiding levert weinig nieuws op. De haltes gaan daarentegen wezenlijk veranderen. Vanwege de komst van langere en lagere trams rijden er vanaf 2020 in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein na alle aanpassingen gekoppelde, zogenaamde ‘lage vloer’ trams met een lengte van 75 meter. Het gaat om hetzelfde type tram dat voor de Uithoflijn gaat rijden, alleen circa 9 meter langer. Om de haltes daarvoor geschikt te maken, moeten deze worden verlaagd en in de meeste gevallen verlengd.

Voorlopig ontwerp
Om dit werk mogelijk te maken, heeft de provincie Utrecht de voorbereidingen in gang gezet voor de noodzakelijke aanpassingen van de trambaan en alle tramhaltes. De voorlopige ontwerpen voor de nieuwe trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein en van alle haltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein zijn inmiddels gereed. De volgende stap is het maken van een definitief ontwerp dat voor de zomer van 2018 gereed is. Het uitvoerende werk staat gepland voor de periode juni-augustus 2020. Omdat de tram dan niet rijdt, worden vervangende bussen ingezet. De provincie Utrecht kijkt nog naar mogelijkheden om de werkzaamheden sneller uit te laten voeren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk