In Nieuwegein zijn oplichters actief die het gemunt hebben op uw bankpas

In Nieuwegein zijn oplichters actief die met name ouderen geld afhandig willen maken. De politie in Nieuwegein kreeg donderdagavond meerdere meldingen binnen van verontruste inwoners die de politie hierover informeerden. Rond 18.00 uur werd hierover een Burgernet bericht uitgezet. Ze hebben hier allerlei verschillende trucs voor. Ze bellen aan met een verhaal over geblokkeerde bankpassen. ‘Niet op reageren en de politie bellen’ aldus de politie.

Naar aanleiding van het Burgernet bericht kreeg de politie drie reacties binnen, maar helaas werden de oplichters niet gevonden. ‘Gelukkig is het bij pogingen gebleven’ zo laat de politie weten. In een reactie geeft de politie enkele belangrijke tips om een babbeltruc te voorkomen:

  • Wees alert als er vreemden aan de deur staan: Laat geen onbekenden binnen, wat voor verhaal ze ook verzinnen. Doe de deur niet open. Hebt u een raampje dat open kan, voer dan het gesprek via dit raampje. Hebt u geen raampje, plaats dan een kierstandhouder op de deur. U kunt nu het verhaal even aanhoren en de persoon vragen zich te legitimeren. Controleer gerust zelf bij het bedrijf of de instantie of het klopt dat zij iemand hebben gestuurd. Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.
  • Wees altijd alert als u pint: Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen altijd goed af. Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Gebeurt dit in een winkel, vraag dan de kassamedewerker gerust om hulp. Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld geld of iets anders laat vallen.
  • Wees alert als u op straat of in bijvoorbeeld een winkel(centrum) wordt aangesproken: Een veelgebruikte smoes is het vragen van de weg. Dit is tegenwoordig nauwelijks nog nodig. Veel mensen bezitten een smartphone met daarop navigatie. Is iemand te goeder trouw en wil hij of zij echt de weg weten, dan kan hij of zij een beroep doen op iemand met een smartphone.
  • Vertrouw op uw gevoel: Voelt het niet goed, dan is het dat vaak ook niet. Staat er onaangekondigd iemand bij u aan de deur? Maak dan een afspraak voor een ander tijdstip en vraag er dan een bekende of familielid bij. Ook kunt u, als u het niet vertrouwt, de politie bellen. U mag hiervoor gebruik maken van 112.
  • Pas uw bankrekening aan: Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening kunnen worden gehaald, kunt u een aantal maatregelen treffen: boek geld dat u niet direct nodig hebt van uw lopende rekening over naar een spaarrekening. Zorg er verder voor dat u niet ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening. Stel de dagopname limiet zo laag mogelijk in. Uw bank kan u daarbij helpen.

Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie. Bel met de algemene meldlijn: 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk