Katern

Het nieuwe college van Nieuwegein is gestart en deelt een eerste indruk

 Precies een week geleden was hun eerste werkdag als lid van het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein. Op donderdag 7 juni startte het nieuwe college, na de installatie van de wethouders de avond ervoor. Met enthousiasme namen de nieuwe wethouders hun intrek in het Stadshuis, om aan de slag te gaan met de andere collegeleden. De eerste week zit erop. Tijd voor een eerste indruk!

Burgemeester Frans Backhuijs
Frans vertelt dat hij met enthousiasme met het nieuwe team begint aan een nieuwe collegeperiode. “In het nieuwe collegeakkoord is er extra aandacht voor het thema veiligheid. Samen met de rest van het college en met de gemeenteraad, kunnen we ons daardoor ook op dat punt nog meer inzetten voor de belangen van de stad. En daar ben ik heel blij mee.”

Wethouder Ellie Eggengoor (VVD)
“Het voelt als een warm welkom. Iedereen wil je helpen.” Wat Ellie wel opvalt is dat haar agenda al helemaal vol zit. “Ik val middenin de nieuwe inrichting van de Sociale Werkvoorziening. Dat moet wel staan op 1 januari 2019. Ook is het de maand van de financiële stukken, die alle gelezen moeten worden. Er zijn daarnaast heel veel leuke kleine dingen waar ik mee aan de slag wil. Ik denk dat ik maar een lijstje ga maken wat ik in welke volgorde ga doen,” verzucht ze. Ellie verbaast zich wel over de wereld die soms schuilgaat achter stukken en dossiers. “Heel interessant! Ik heb het gevoel dat ik een goede keuze gemaakt heb.”

Wethouder Hans Adriani (PvdA)
Door met wonen, terug op ruimtelijke ordening, nieuw op financiën. “Na jaren van vrijwel stilstand gaat de woningbouwproductie nu ineens hard. Belangrijk dat we juist nu zorgen dat dat ook de woningen worden waar Nieuwegein wat aan heeft, ” zegt Hans. Als het gaat om de invoering van de omgevingswet, wat ook gaat gebeuren in de aankomende periode, vindt Hans het belangrijk om ervoor te zorgen dat ieders stem gehoord wordt. “Zodat onze omgevingsvisie bijdraagt aan een gezonde, veilige, duurzame en inclusieve samenleving voor alle Nieuwegeiners.” Ook op gebied van financiën ziet Hans werk aan de winkel voor dit college. Maar: “de afgelopen maanden van onderhandelingen hebben we elkaar al beter leren kennen. En dat voelt goed. Ik heb er veel vertrouwen in dat we met deze nieuwe ploeg een mooie periode tegemoet gaan.”

Wethouder Marieke Schouten (GroenLinks)
Marieke Schouten (net terug van een rondleiding op de gemeentewerf): “Het is een levende portefeuille, waarin veel gebeurt. Ik vind het ongelofelijk inspirerend dat er zoveel voor inwoners voelbare zaken uitgevoerd worden.” Als grote uitdaging noemt Marieke het veranderende klimaat. “Er ligt een goede fundering voor klimaatadaptatie, doordat er al veel mensen over nagedacht hebben. En nu is het de bedoeling om hier een versnelling in aan te brengen.” Marieke ziet het als een groot voordeel dat ze binnen Nieuwegein werkt en fietsend naar haar werk kan.

Wethouder Jan Kuiper (CDA)
Hij heeft zijn werkkamer in het gemeentehuis helemaal leeggemaakt. Er is een kleiner bureau teruggekomen en Jan heeft een fietsstoel aangevraagd. “Alleen die kleine veranderingen leveren al leuke gesprekken op.” Door de diverse kennismakingsgesprekken de afgelopen week is Jan er nog meer van overtuigd geraakt dat goede verbindingen te leggen zijn binnen de thema’s in zijn portefeuille. “De mogelijkheden om te verbinden zijn heel groot. En dat is ook mijn ambitie. Ik ben gedreven om een aantal beleidsterreinen aan elkaar te koppelen om zo voor de Nieuwegeinse inwoners meer samenhang te creëren.”

Wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing)
“Mijn eerste indruk is dat ik in een warme organisatie ben terecht gekomen waarin medewerkers met elkaar het beste nastreven voor de stad Nieuwegein en zijn inwoners. Ik ben de afgelopen week ingesproken op een aantal zaken uit mijn portefeuille. Kort samengevat is mijn eerste beschrijving: een uitdagende baan waarbij in samenwerking en afstemming met zowel mijn collega-wethouders, alsook de Nieuwegeinse ambtenaren, heel veel goeds te bereiken valt.”

De beleidsthema’s zijn als volgt onderverdeeld:
– Burgemeester Frans Backhuijs: Openbare orde en veiligheid, toezicht en integrale handhaving, dienstverlening, informatiebeleid en communicatie

– Wethouder Ellie Eggengoor: Economie en werk, participatie, Wmo, armoedebeleid, mobiliteit, het Klooster, grondbedrijf

– Wethouder Hans Adriani: Wonen, bouwen, transformeren, ruimtelijke ordening, omgevingswet en financiën

– Wethouder Marieke Schouten: Brede toegang sociaal domein, duurzaamheid en energietransitie, openbaar domein, water, mondiaal beleid en dierenwelzijn

– Wethouder Jan Kuiper: Jeugd en onderwijs, gezondheid, Betere Buurten, community building, maatschappelijk vastgoed, Nieuwe Hollandse Waterlinie, personeel en organisatie

– Wethouder John van Engelen: Sport, evenementen, cultuur & recreatie, binnenstadsmanagement, parkeren, statushouders en Deltaproject

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk