Herfst, Bagna Cauda en natuurlijk de stufa

Een paar weken geleden hebben we het geluk gehad om aan te schuiven bij een Italiaans gezelschap. We gingen ‘Bagna Cauda’ eten. Wat dat nu precies inhoud is eigenlijk heel simpel. Er word een soort saus gemaakt van ansjovis, olie, knoflook en nog wat geheimzinnige kruiden (geheim van de gastvrouw). Dit alles wordt warmgehouden in een bakje met een waxine lichtje eronder. Vervolgens komen er diverse schalen met allerlei stukken verse groenten, en kun je gaan dippen. Heel bijzonder en heel speciaal om bij zo’n Italiaans gezin te zijn. Natuurlijk werd er uitstekende Barbera bij gedronken. Het geheel begon rond 12 uur, en om half 5 was het eigenlijk nog niet afgelopen, maar de wijn steeg naar ons hoofd en we moesten nog het één en ander doen thuis. Het is de gewoonte om iets lekkers voor de gastvrouw mee te nemen. Wij hadden nog wat stroopwafels en die vonden ze lekker……er was taart als dessert, grappa voor de mannen (en ik ) en koffie. Helemaal lekker. Ik ga het vast eens proberen thuis en als ik dicht bij de smaak van onze Italianen kom, zal ik het van de zomer ook voor de gasten maken.. HEERLIJK!!!
Er hebben de laatste weken wel aardig wat activiteiten plaats gevonden. Allereest is mijn allerliefste moeder weer een paar weken bij ons. Nu met mijn handicapje is ze erg welkom, alle appartementen zijn weer winterklaar, en ook onze eigen woning is weer toonbaar, opgeruimd. Kortom, ze is onmisbaar. Zondag gaan we nog met z’n vieren uit eten want ze is maandag jarig, maar woensdag gaat ze al weer met een vriendin richting Nederland. Tja, toch haar thuis, he……we zullen haar missen en uitkijken naar het voorjaar, dan komt ze weer.De tweede activiteit binnen onze casa is de aanschaf van drie houtkachels (hier stufa’s geheten). Alleen aanschaffen is makkelijk, maar het hele instaleren is een heel karwei geweest. Maar nu ….zijn we trots, we gaan van de week met z’n allen de stufa’s uitproberen, we gaan gewoon op visite bij onze eigen appartementen. Het is voor de gasten natuurlijk heel comfortabel als er de mogelijkheid is om in het voorjaar en najaar de kamer te verwarmen met de stufa. Uiteraard leveren wij hout gratis, en de gasten krijgen een goede uitleg van onze ‘stufa-chef Mario’, zodat er niets fout kan gaan.En dan het nieuwtje waar vooral ik heel blij van word: Vanaf 1 mei hebben we een heus, echt, azuur blauw zwembad. Helemaal chic, met een lekkere ligweide met uiteraard ligstoelen. We zijn zo blij dat het eindelijk nu kan, na twee jaar vertraging. Het wordt een bad van 8 bij 4 meter, 1.50 diep. Niet het formaat wedstrijdbad, maar voor ons én de gasten groot genoeg. Deze week of begin volgende week gaan ze beginnen met graven. Ons oude (lees nieuwe) opzet zwembad moet dus nog verkocht worden. Twee zwembaden is een beetje overdreven….Met ons zelf gaat het goed, mijn enkel geneest redelijk, ik rijd weer auto. Dus zelf weer de boodschappen doen, en zelf naar de fysiotherapie, zonder hulp van anderen.Nu is hier de herfst echt aangebroken. Soms bewolkt, maar soms ook erg helder en als je dan de herfstkleuren ziet van de bomen, de wijnranken in combinatie met de al bekende straalblauwe lucht dan ben je blij……….dat je dit kunt vastleggen. Maar eigenlijk is een foto niet genoeg, het komt niet goed over, je moet hier zelf zijn en zien en ruiken en voelen. Dit is Piemonte, we houden ervan…….Ciao

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk