Video: Verkeerd mengen stoffen oorzaak brand bij Ecolab aan de Brugwal

Bij het bedrijf Ecolab in Nieuwegein aan de Brugwal is woensdagmiddag 13 december rond 13.55 uur brand uitgebroken. Daarbij is minstens één gewonde gevallen, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Om wat voor verwondingen het precies gaat, is niet duidelijk. Inmiddels is de brand geblust en weten we dat er iets is misgegaan bij het vermengen van stoffen. De gewonde man heeft deze stoffen ingeademd en is hiervoor in behandeling in het ziekenhuis.

De brand zou ontstaan zijn bij het opstarten van een systeem, waarbij de twee stoffen, die gemengd werden, bij elkaar kwamen en een chemische reactie veroorzaakten. De politie en brandweer adviseerde eerder om ramen en deuren dicht te houden. Dit is inmiddels opgeheven. De omgeving blijft afgezet.

Tijdens de brand kwamen donkere rookpluim achter uit het pand vandaan. De hulpdiensten waren in grote getalen aanwezig en de omgeving was afgezet. Omdat niet meteen duidelijk was wat er precies aan de hand was, zette de brandweer meerdere wagens en werd er opgeschaald naar GRIP1.

Het pand van Ecolab staat op de Brugwal in de buurt van Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein.  Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt schoonmaakmiddelen en middelen ter bestrijding van ongedierte. Vanwege de chemische stoffen die daarvoor worden gebruikt was het gevaarlijk om de vrijgekomen stoffen in te ademen. Inmiddels is gebleken dat geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen zijn gemeten. Rond 15.40 uur was de situatie stabiel en vertrok de brandweer.

Bewoners willen de fabriek weg hebben
Inmiddels komen de buurtbewoners in actie. Zijn vinden dat zo een chemisch bedrijf niet in de binnenstad van Nieuwegein hoort. Karin H. laat ons weten: ‘Wij waren hier al een tijdje bang voor. Het is één grote chemisch fabriek. Ik snap niet waarom de gemeente steeds een vergunning afgeeft voor zo een bom in mijn achtertuin.’ Een andere bewoner zegt ons: ‘Zo een fabriek hoort thuis industriegebied Het Klooster, ver van de bewoonde wereld en niet in een binnenstad.’

Ook zijn er bewoners die positief denken over Ecolab
Niet alle buurtbewoners komen in actie. Dion Uijens laat onze redactie weten: ‘Wij, in de herenstraat zijn blij met deze fabriek als buurman. Twee keer per jaar overleggen we en we worden goed op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en incidenten.’

Rond 14.00 uur werd de Herenstraat afgezet voor al het verkeer

trekt

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk