‘GroenLinks beschermt Nieuwegeins cultuurhistorisch erfgoed’

Nieuwegein heeft een rijke historie die ver terug in de tijd gaat. Met de oorspronkelijke dorpen Vreeswijk en Jutphaas heeft Nieuwegein typische kenmerken, cultuurhistorische (polder)landschappen en bouwwerken. De voorbeelden van dorpsgezichten zijn talrijk. Denk bijvoorbeeld aan de Randijk, of aan Park Oudegein met haar unieke landschapsarchitectuur en monumentale bomen. ‘Vanuit GroenLinks hechten we veel waarde aan het behoud van cultureel erfgoed in de gemeente Nieuwegein’ aldus de partij in een bericht aan onze redactie.

Op de raadsvergadering van 28 september stond de nieuwe Erfgoedverordening 2020 geagendeerd. In de nieuwe verordening waren geen plannen om het aantal beschermende gezichten uit te breiden. Een gemiste kans vond GroenLinks. ‘Daarom hebben we via een amendement gepleit om de definitie van stads- en dorpsgezichten te verruimen. En daar zijn we in geslaagd. Met een ruime meerderheid is het amendement aangenomen. Nu is niet langer uitsluitend aandacht voor de bescherming van dorpsgezichten met één of meer monumenten, maar ook voor dorpsgezichten zonder monument.’

Met de nieuwe verordening wordt de vergunningplicht voor gemeentelijke monumenten gelijkgesteld aan die van rijksmonumenten. Daardoor kan normaal onderhoud vergunningvrij worden uitgevoerd. Minder bureaucratie waardoor de drempel wordt verlaagd voor de bescherming van Nieuwegeins cultureel erfgoed. ‘Een goede zaak’, aldus GroenLinks.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk