Griesmeelpudding met vers rood fruit

Een ouderwetse pudding met een eigentijdse, erg lekkere, fruitsaus. Zelfgemaakt, dus zonder conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere toevoegingen. De gepureerde geurige aardbeien zijn smaakbepalend, de bessen en frambozen geven de subtiele bite Voor 4-6 personen
500 ml (volle) melk
50 g suiker
50 g griesmeel
2 zakjes vanillesuiker
stukje citroenschil (schoon) of 1 afgestreken theelepel citroenrasp uit een potje
250 g aardbeien
100 g rode bessen
handje frambozen (bijvoorbeeld uit eigen tuin)Extra: staafmixer; puddingvorm (ca. ¾ ltr inhoud) De melk met de citroenschil aan de kook brengen.
Griesmeel met suiker en 1 zakje vanillesuiker (en evt. het citroenrasp) door elkaar roeren.
Al roerende het griesmeelmengsel bij de melk gieten en goed door elkaar roeren.
Als de pap begint te binden de pit laag zetten en 10 minuten zacht door laten koken.
Regelmatig roeren, pas op dat de bodem niet aanbrandt!!
De griesmeel wat af laten koelen.
De puddingvorm omspoelen met koud water en de griesmeel in de vorm gieten.
Afdekken met plasticfolie en minstens 2 uur laten opstijven (in de koelkast).
De aardbeien schoonmaken, hou er een paar achter ter decoratie, halveer en pureer de rest.
Eén zakje vanillesuiker erdoor roeren.
Bessen wassen, uit laten lekken en rissen.
Indien nodig frambozen wassen en uit laten lekken op keukenpapier.
Frambozen en bessen voorzichtig omscheppen met de aardbeienpuree.
De opgesteven pudding met de vingertoppen iets lostrekken van de rand van de vorm.
Leg een bord of leuke schaal op de puddingvorm en keer ze samen om.
Soms moet je een beetje heen en weer schudden met de vorm om de pudding te kunnen storten.
De fruitsaus op en naast de pudding scheppen en de pudding serveren. Nagerecht (met fruit)
Voorbereiden 20 min.
Wachttijd 2 ½ uur
Bereiden ca. 15 min. Tip
Als je een keramische kookplaat hebt, is het lastig om melk te koken omdat de pan al snel te heet wordt, waardoor de melk stevig aanbrandt. In dat geval is het handiger de pudding in de magnetron te maken.
Doe daarvoor de melk in een magnetronbestendige kom of litermaat en verhit de melk op vol vermogen in 3 of 4 minuten (even in de gaten houden). Giet het griesmeelmengsel bij de melk en roer goed door. Verhit de melk 1 minuut op vol vermogen. Roer weer goed door!! Verhit zo steeds 1 minuut, tot de pap gaat binden. Verhit dan ½ minuut tot de griesmeel volledig gebonden is en giet in de, met water omgespoeld, puddingvorm. Weetje
Griesmeel is grof gemalen tarwe. Het wordt vooral gebruikt voor het maken van de oer-Hollandse griesmeelpap of griesmeelpudding.
De Noord-Afrikaanse couscous wordt ook van griesmeel gemaakt. In dat geval wordt de tarwegries met heet water geweld voor het verder verwekt wordt in de maaltijd. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk