Goud en Brons voor Aquarijn tijdens de Eindhoven Diving Cup

Op 30 en 31 januari en 1 en 2 februari werd in Eindhoven de Eindhoven Diving Cup gehouden, een groot internationaal schoonspringtoernooi met meer dan 350 deelnemers uit 16 landen. Voor de Nederlandse springers was dit het eerste belangrijke meetmoment van het seizoen. Aan het toernooi deden ook de springers van Zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein mee. Het 7-tal van Aquarijn ging naar huis met 3 gouden medailles, 2 bronzen medailles en 6 top-8-plaatsten.

De springers van Aquarijn

Op donderdag 30 januari was het de beurt aan Oona Abbema en Manuel Oztopcu. Beiden springen in de A-groep (16/17/18-jarigen) van zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein. Oona had de 1 meter plank en wist met de hoogste puntenscore als eerste door te gaan naar de finale. Manuel miste op de 3 meter helaas de nieuwe 3,5 salto voorover en werd 7de, net niet de finale gehaald.

Oona wist, ondanks de zenuwen, een stabiele finale te springen en werd 1ste. Ze behaalde tevens de punten die nodig zijn voor plaatsing in het Nationale Team. Een mooie prestatie!

Het team event was een nieuw onderdeel. Een team bestaat uit 2 tot 5 mensen, die samen 5 verschillende sprongen laten zien van de plank en de toren. Matthew Hibbert (13 jaar), Iris de Heer (14 jaar) en Kayra Asci (14 jaar) vormden samen een team en sprongen een mooie wedstrijd. Zij werden 5de. Oona Abbema en Manuel Oztopcu werden verrassend 3de.

Op vrijdag was het de beurt aan Kayra Asci. Hij is de enige springer van Aquarijn die op dit toernooi de toren springt. In de B-groep (14/15-jarigen) liet hij een stabiele reeks van 8 sprongen zien en werd 10de.  Met dit resultaat was hij de hoogst genoteerde Nederlandse jongen. Deze wedstrijd werd gedomineerd door de drie jongens uit Wit-Rusland.

Zaterdag werd er gestart met de B-groep (14/15-jarigen). Iris de Heer begon sterk op de

3 mtr, helaas lukten de nieuwe sprongen nog niet zoals op de training. Ze eindigde als 19de van de 28 meisjes. Bij de jongens op de 1 mtr sprong Mathhew Hibbert een sterke wedstrijd en plaatste zich als eerste voor de finale. Kayra Asci werd 7de en Daan Willemen 8ste, beiden dicht bij de finale, knap gedaan.

Bij de A-groep plaatste Oona Abbema zich als eerste voor de finale op de 3 meter en Manuel Oztopcu wist zich op de 1 meter plank als 5de te plaatsen. Maar liefst 3 finaleplaatsen voor Aquarijn uit Nieuwegein!

Matthew Hibbert wist met een nieuw PR de gouden medaille te behalen. Hij behaalde tevens de punten die nodig zijn voor plaatsing in het Nationale Team. Een knappe prestatie na de ernstige armbreuk die hij drie maanden geleden opliep. Ook Oona wist een nieuw PR te springen en een tweede gouden medaille te halen. Manuel liet een stabiele reeks sprongen zien en kon de 5de plaats vasthouden.

Ook zondag was de opening voor de B-groep. Daan Willemen, Kayra Asci en Matthew Hibbert sprongen nu de 3 meter. Matthew ging als 3de door naar de finale en Kayra verrassend als 5de door. Voor Daan was er een 14de plaats.

Bij de meisjes sprong Iris de Heer een stabiele serie sprongen en werd 8ste in dit sterke veld van 30 deelneemsters. Ze was hiermee de beste Nederlandse. Voor Nica Rakke was er een 23ste plaats.

Manuel Oztopcu sprong mee bij de mannen 3 meter. Als 17-jarige is dat een mooie ervaring. Hij liet een goede reeks sprongen zien en behaalde een PR. Dat was goed voor de 10de plaats.

De laatste wedstrijd van het toernooi was voor Matthew en Kayra en dat werd een spannende strijd. De 6 jongens kwamen uit Schotland, Wit-Rusland en Nederland. Matthew en Kayra sprongen een prachtige finale. Beiden behaalden een PR. Matthew behaalde brons en Kayra werd 5de.