Gevangenen in Nieuwegein gaan mondkapjes naaien

Nederlandse gedetineerden, onder meer in Nieuwegein, volgen het voorbeeld van hun Belgische ‘collega’s’ en gaan mondkapjes naaien voor de strijd tegen het Coronavirus. Ze beginnen aankomende donderdag al, om de grote tekorten te verminderen, laat verantwoordelijk minister Sander Dekker weten. Ook gevangen in Nieuwersluis zullen aan de slag gaan en hun steentje bijdragen in deze moeilijke tijd.

In Nederland dreigt een tekort aan mondkapjes voor medisch personeel. Bestuurslid Carla Littooij van de huisartsenvereniging LHV heeft laten weten dat er mogelijk over enkele dagen al geen mondkapjes meer zijn voor huisartsen en andere eerstelijnszorg. ‘In dat geval moet de patiëntenzorg worden gestaakt’, aldus Littooij.

De ongeveer honderd gedetineerden naaien simpele mondkapjes van katoen. Die beschermen niet voldoende voor gebruik in ziekenhuizen maar kunnen volgens een woordvoerster wel in ‘andere maatschappelijke sectoren’ worden gebruikt. ‘Alle beschikbare naaimachines worden ingezet’, aldus Dekker. Hij hoopt op 50.000 exemplaren per week.

Gedetineerden mogen voorlopig niet met verlof of bezoek ontvangen om te voorkomen dat het virus in de gevangenissen om zich heen grijpt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk