Excellentieprogramma Ethical Hacker van start bij ICT College Nieuwegein

Deze week werd het Excellentieprogramma Ethical Hacker afgetrapt. Vijf excellente studenten van het ICT College hebben zich middels een challenge voor dit traject geplaatst. Zij krijgen de kans om zich naast hun opleiding, ICT beheer of Applicatie- en mediaontwikkeling, te kwalificeren in de materie rondom ethisch hacken. De module wordt afgerond met een examen bij de Security Academy, te Woerden.

Deelnemers
Student Netwerkbeheer Johan is vooral nieuwsgierig en benieuwd wat dit traject voor hem in petto heeft. “Ik wil graag meer leren over hacken, de regels en de security van systemen.” Zelf heeft hij tijdens zijn stage al ervaring opgedaan met het testen van de beveiliging van WIFI netwerken.

De andere deelnemers zijn studenten: Tâha, Ridwan, Armand en Julian. De meesten zijn al bekend met Kali/Linux software en de security en privacy hebben hun aandacht. Docent datacommunicatie, Erwin Hoogeveen woont de lessen bij om studenten te kunnen begeleiden en ook zijn kennis up-to-date te houden en later te kunnen overdragen.

Inhoud van de training
In vier modules gaan de studenten in op het beroep en de ethische kant van het vak. Wat doet en kan een hacker allemaal? Welke skills heb je nodig? Wat kan en mag wel of niet, welke mindset vraagt dit beroep en hoe moet je omgaan met gevonden informatie? Er wordt gekeken naar aanvalsmachines en doelwitten en gezocht naar kwetsbaarheden. Ook wordt er met diverse tools gewerkt om bijvoorbeeld wachtwoorden te kunnen kraken en toegang te verkrijgen tot netwerken. De studenten zien tijdens de training onder meer de volgende tools en talen voorbij komen: Dirb en Nikto voor webhacking, Vega kwetsbaarheden scanner, password cracker John the ripper, PHP, MySQL en Burpsuite. Ze leren de tools te gebruiken en te snappen wat deze tools precies doen.

Challenges
Om zich te plaatsen voor het Excellentieprogramma moesten de studenten op zoek naar een expres verstopt examen en tegelijkertijd kwetsbare onderdelen van de systemen aantonen. Zij deden dit met succes. Tijdens het traject Ethical Hacking gaan de studenten op zoek naar het geheime recept van de cola van een fictief bedrijf, genaamd: Bicsma. De opgedane kennis voor het kraken van wachtwoorden, websites en netwerken komt hierbij uitgebreid aan bod.

Kennis van buiten naar binnen halen
Het excellentieprogramma wordt verzorgd door een externe trainer: Patrick de Brouwer, van bedrijf Northwave te Nieuwegein. Hij is zelf werkzaam als hacker en geeft graag zijn kennis door als trainer en tijdens lezingen. Het ICT College haalt graag kennis van buiten naar binnen om zo actueel mogelijk onderwijs aan te kunnen bieden.

Nieuwe opleiding Security Specialist
Het ICT College gaat mee met de toekomst en past het opleidingsaanbod daar op aan. Met ingang van komend schooljaar is het mogelijk de opleiding Security Specialist te volgen. In deze opleiding zullen veel aspecten van het excellentieprogramma aan bod komen voor een grotere groep studenten.

UP Excellentieprogramma’s ROCMN
Het Excellentieprogramma Ethical Hacker is een van de Excellentieprogramma’s van ROC Midden Nederland. Studenten die een Excellentieprogramma succesvol doorlopen ontvangen daarvoor een getuigschrift. Met UP biedt ROCMN ambitieuze studenten de mogelijkheid om hun talenten en competenties te ontwikkelen aanvullend op hun reguliere beroepsopleiding. Studenten worden hiermee uitgedaagd om het maximale uit zichzelf te halen. Naast Excellentie zijn er UP programma’s voor vakmanschap, ondernemerschap, competitie en internationalisering.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk