De veranderende rol van de gemeente (deel 1)

Uitbesteding van werk maar dan anders!

Met name in deze Raadsperiode (2002 –2006) heeft de VVD fractie met de regelmaat van de klok de aandacht gevestigd op de noodzaak van een veranderde rol van de gemeente. Door stelselmatig vragen te stellen over omvang van en wijzigingen in het ambtelijk apparaat, wijzigingen in beleid aan te brengen is getracht het College te sturen naar een andere rol van de gemeente.

Aangezien echter met de intrede van deze periode ook het dualisme is ingevoerd is het ons moeilijker gemaakt rechtstreeks “in te grijpen” in het ambtelijk apparaat. De Raad stelt de kaders en het College is vrij het ambtelijk apparaat zo in te richten als zij wenselijk achten. Hoe het College tot resultaat komt is dus niet des Raads.

De VVD fractie heeft daarom gekozen voor een andere aanpak. De visie op de toekomst die de gemeente Nieuwegein heeft ontwikkeld, Nieuwegein Kiest, was het platvorm om onze ideeën over de veranderende rol van de gemeente gestalte geven.

Wij, de VVD fractie, zijn van mening dat in de toekomst de gemeente minder een zelf doener en meer de kadersteller zou moeten zijn. Wat bedoelen we daar dan mee? En, de gemeente besteed toch al werk uit? Met een voorbeeld zal ik dat duidelijk maken.aan de hand van het gemeentelijke groen onderhoud.

In de huidige situatie besteedt de gemeente al heel veel werkzaamheden uit aan derden. Hiertoe worden onderhoudsplannen gemaakt door de gemeente, al of niet in overleg met de derden, en daarna worden contracten gemaakt met afspraken over het aantal keren per jaar maaien enz . Het zou ook maar zo kunnen zijn dat er afspraken gemaakt worden over ‘in welke week, waar gemaaid wordt’. Mogelijk dat u met dit voorbeeld herkent wat ik bedoel.

Dit systeem van uitbesteden staan wij niet voor. Wij willen naar kwalitatieve afspraken met derden. Om het voorbeeld aan te houden van het maaien dus een afspraak met derden dat de grashoogte tussen de 1 en 3 cm mag zijn. Om een dergelijke afspraak te kunnen maken en deze afspraak later kunnen controleren als gemeente heb je een andere organisatie nodig.

Met een dergelijke aanbesteding is de vraag van de gemeente redelijk eenvoudig en moeten de bedrijven die meedingen naar de concessie goed nadenken over hun aanpak en inzet. Maar ze worden wel optimaal aangesproken op hun vakkennis.

De concurrentie doet zijn werk.

Het is een simpel voorbeeld maar deze handelwijze van de gemeente staat ons voor ogen. Deze aanpak is uniek in Nederland en er zullen ongetwijfeld veel problemen geslecht moeten worden maar we hopen dat de gemeente die uitdaging op pakt en tot een goed einde brengt.

Hoe de VVD fractie deze aanpak in “Nieuwegein Kiest” heeft ingebracht zal ik in het volgende artikel uitleggen.

Bert Quaedvlieg

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk