Criminele Roma-families zetten eigen kinderen in

Zigeuner-kinderen worden van jongs af aan door hun familie fulltime ingezet voor zakkenrollerij, winkeldiefstal en woninginbraak. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken en gesprekken met bronnen bij politie en overheid.

Het gaat om georganiseerde criminaliteit waarmee per kind jaarlijks tot tienduizenden euro’s wordt binnengehaald. Een bron bij de overheid zegt tegenover RTL Nieuws: “Ze zetten kinderen in als ze groot genoeg zijn om bij inbraak de deur van binnenuit open te doen. Maar kleintjes worden ook opgeleid voor babbeltrucs, zakkenrollen en bedelen.” Als een kind wordt opgepakt voor winkeldiefstal moet de politie hem of haar direct weer laten gaan omdat ze minderjarig zijn. Verschillende bronnen spreken van tientallen kinderen die op deze manier worden uitgebuit. Anderen zelfs over honderden.

Bij de uitbuiting van zigeuner-kinderen wordt gebruik gemaakt van de Gemeentelijke basisadministratie. Zo worden kinderen uitgeschreven naar het buitenland, zodat ze uit zicht blijven van jeugdzorg, kinderbescherming en de leerplichtambtenaar. Op die manier kunnen kinderen ongemoeid doorgaan met criminele activiteiten. Een overheidsbron zegt daarover: “Hier is een hele groep kinderen uit één familie uitgeschreven naar het buitenland, onder druk van de leerplicht.”

In Nieuwegein, met veel inwoners met een zigeuner-achtergrond, is onderzoek gedaan naar de problemen met het in- en uitschrijven van kinderen door zigeuners. In het vertrouwelijke rapport, gericht aan minister Opstelten van Justitie, concludeert de gemeente Nieuwegein dat ‘de vermoedens dat de Gemeentelijke Basisadministratie uitbuiting van zigeuner-kinderen kan faciliteren juist blijkt te zijn.’ Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen voor het plegen van fraude. Zigeuners schrijven kinderen bij in de bevolkingsadministratie die helemaal niet bestaan, bijvoorbeeld om kinderbijslag op te strijken.

VSP-raadslid Ton de Mol wil inzage in het rapport en kondigt aan dat hij het college om opheldering gaat vragen. De zigeunerproblematiek speelt al jaren in Nieuwegein. RTV Utrecht besteedde er een lange reeks reportages aan en meldde in 2008 al dat Nieuwegein dertig jaar lang zonder resultaat vele miljoenen heeft gestoken in de integratie van Roma. Zo maakt de GBA uitbuiting van kinderen mogelijk:

• Er wordt door de burgerzaken bij de gemeente geen uitschrijfbewijs gevraagd bij inschrijving in het GBA vanuit het buitenland.
• Er hoeft bij burgerzaken van de gemeente standaard geen verklaring van een arts overlegd te worden bij het erkennen van een ongeboren vrucht.
• Er hoeft bij burgerzaken van de gemeente geen verklaring van een arts of verloskundige overlegd te worden bij het opmaken van een geboorteakte.
• Ouders hoeven geen toestemming te verlenen voor uitschrijving van een kind.
• Er vinden uitschrijvingen van kinderen uit de gemeente plaats, zonder dat een nieuwe verblijfplaats bekend is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren