Column: ‘Lokale Vernieuwing’

Een inwoner van Nieuwegein stuurde ons een column, een uiteenzetting of verslag van het verkiezingsdebat van dinsdag 13 maart jl. Of wij het konden plaatsen. Dat doen wij natuurlijk om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen.

Wim van Baarsen, foto boven, laat ons weten:

De verkiezingsavond van 13 maart jl. in De Kom kende vier ‘grote’ punten, waarbij telkens één punt door drie fractievoorzitters werd doorgesproken. Mensen in de zaal konden inspreken. Uit de kiesprogramma’s kwam zo ongeveer niks aan bod. Één kiezer wilde afrekening, van wat door college en raad aan onze gemeenschap is en wordt geleverd, inbrengen. Voor dit punt was dan wat minder tijd, en, meenden sommige politici, dat dat dan te lang geleden is. Ik denk dat er niet toe doet dat burgeronvriendelijke dingen van 4, 8 of 12 jaar terug zijn, het is nooit in de verkiezingen afgerekend.

Zo kwam ook de nieuwe Noordstedeweg aan de orde. Één burger vroeg of hij het verschil tussen de oude en de nieuwe mocht noemen:

1. De nieuwe weg is even lang als de vorige. Dit is geen winst.
2. Het is door twee slingerfietspaden aan elkaar, tegen elkaar, levensgevaarlijk met tegemoetkomen, afstappen, afslaan of het pad opkomen, met fietsers die op je afstormen. Fietsen op goed geluk, met andere woorden: de meest gevaarlijke weg in Europa.
3. De eerder door een burger voorgestelde oplossing “verandering van de Noordstedeweg, maar dan met verkeerslichten bij de brug, zoals bij de blauwe brug bij begraafplaats Noorderveld”. Dit zou verreweg het eenvoudigst zijn geweest.
4. Het grootste verschil is echter 22 miljoen euro! Geld genoeg? Dan liever de belasting wat lager en wat meer hulp waar nodig! Conclusie: geen winst voor de burger en de schoolgaande kinderen.

Voorstel: beleg eens een avond met de burgers, net als deze avond, om die weggegooide 22 miljoen uit te praten. Dan kan meteen de ondemocratische, onrechtmatige, onlogische, afgedwongen plek van de moskee, en de bouw ervan, besproken worden, alsmede de in te schakelen instanties (nationale ombudsman, commissaris van de Koning) met wie dit besproken kan worden. Dit idee was ook al na het eerste gesprekspunt aan bod gekomen.

Voorstellen die eveneens door tijdgebrek niet aan de orde kwamen:
1. Een college met twee wethouders (in plaats van vier) en enkele hogere ambtenaren met verstand van zaken. Zuiniger zijn moet! Dat scheelt Nieuwegein twee keer een riant salaris van een wethouder, die bovendien na vier jaar dienst vier jaar wachtgeld doorbetaald krijgt. Dat wil iedereen wel.
2. Een gemeenteraad van 29 mensen in plaats van 33? Dat was een aantal jaren terug ook zo. Bezuinigen!
3. Een ideeënbus in het gemeentehuis, waar iedere burger een idee of voorstel kan indienen.

Elke stem telt, die kreet kent u. Laat uw stem een antwoord zijn aan partijen die dat ook zeggen, maar liever niet willen. Uw stem over het milieu (er gaan 800 bomen weg, en nog meer?). Uw stem over de Willem Alexanderschool in Vreeswijk, die weg moet. (Waarom? Een kinderstem telt ook, en die van hun ouders!) De kiezers kunnen het goedmaken. Nieuwegein is toe aan lokale vernieuwing. Lijst 11 heet daarom bewust Lokale Vernieuwing.

Uw stem telt echt!

One thought on “Column: ‘Lokale Vernieuwing’

  1. A van engelen Driehuis

    Dit is een goed plan stem op lijst 11het word tijd voor nieuwe mensen met zeer goede nieuwe partij

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk