Bezoek Poolse zusterstad Pulawy

Van 8 tot 11 september hebben raadsleden, verantwoordelijk wethouder Helen van den Berg en oud-burgemeester Cor de Vos een bezoek gebracht aan Pulawy, de Poolse zusterstad van Nieuwegein. Namens de VVD was raadslid Shekoen Ramautarsing aanwezig. Het doel was om kennis te nemen van de gemeentelijke samenwerking van de afgelopen 15 jaar en de eventuele mogelijkheden voor de toekomst te bekijken. Op de agenda stonden de volgende onderwerpen: Visie stedenband in de toekomst, Fairtrade/Duurzaamheid, Millennium goals en de Roma-problematiek.

Al snel werd duidelijk dat de millennium goals, fairtrade en duurzaamheid nog geen brede ingang hebben gevonden in Polen. Wel is er onder de naam “Pulawy Human City” een visie ontwikkeld over City Branding. De inwoners zijn erg trots op hun stad Pulawy, waardoor de vraag naar kentekenplaten met de tekst Pulawy Human City nauwelijks aan te slepen zijn. Binnen City Branding worden ook vooral bedrijven op het gebied van innovatie verleid zich in Pulawy te vestigen. Dit gebeurt met tijdelijk lage belastingen afhankelijk van de hoogte van de investeringen, de groei en het aantal arbeidsplaatsen. Dit moet leiden tot een verbetering van de lokale economie en meer gespecialiseerde kennis bij de inwoners. Daarnaast wil men ook meer toeristen aantrekken, zowel in aanloop naar de EK 2012 (Polen, Oekraine) als daarna.

In Pulawy hebben ze net als in Nieuwegein te maken met de Roma-problematiek en ook hier zijn de meningen over hoe hier mee om te gaan zeer divers. Hun aanpak lijkt op wisselgeld-light door het sluiten van contracten met 30 families om hun kinderen naar school te krijgen met als tegenprestatie verschillende vormen van gemeentelijke hulp. Pulawy kan ons daarom helaas geen handreikingen bieden over hoe we dit probleem in Nieuwegein kunnen aanpakken.

Tijdens het bezoek heeft een deel van de delegatie een bezoek gebracht aan voormalig concentratiekamp Majdanek, nu een museum. Daar mocht iedereen onder begeleiding van een gids rondkijken in de barakken, de gaskamers en andere ruimten in het complex. “Het was een rare gewaarwording om te staan op een plek waar mensen op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht”, aldus Shekoen Ramautarsing. Aansluitend is er ook een bezoek gebracht aan o.a. een kindertehuis. Daar heeft oud-burgemeester Cor de Vos een cheque van 2.500 euro overhandigd aan de directeur van het tehuis. Dit geld was afkomstig van schenkingen tijdens zijn afscheid als burgemeester.

Op de laatste ochtend werd nog snel een bezoek gebracht aan het Czartoryski museum en park, om de boom die Cor de Vos een aantal jaren geleden had geplant te bewonderen voordat de terugreis begon. Al met al was het een interessante en informatieve reis, die genoeg denkstof heeft opgeleverd. Er wordt spoedig een verslag uitgebracht aan de gemeenteraad, die een besluit moet nemen om wel, niet of op een andere manier door te gaan met de samenwerking met Pulawy. Immers er zijn ook private samenwerkingen mogelijk die de gemeenschap geen geld kosten. De VVD zal kritisch zijn of de gronden na 15 jaar nog steeds aanwezig zijn, mede gezien het feit dat Polen toegetreden is tot de Europese Unie. Het standpunt van de VVD is dat internationaal beleid zich altijd meer moet richten op steden die vergelijkbare problemen hebben als Nieuwegein. Of dat ook voor Pulawy geldt, zal moeten blijken uit het debat in de gemeenteraad.

Shekoen Ramautarsing
Raadslid VVD

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk