Benzineprijs aan de pomp stijgt

Het lijkt erop dat autorijden in Nederland steeds duurder wordt, in elk geval in een benzinewagen. Nu was een toegangskaartje tot de Nederlandse wegen nooit echt goedkoop. De verzekering, de relatief hoge benzinekosten en de torenhoge snelheidsboetes die een haastige bestuurder een paar weken later op de mat krijgt, waren niet onder het tapijt te vegen. Nu de autopremies een stijgende lijn laten zien, zullen veel autobezitters op zoek te gaan naar de goedkoopste autoverzekering. Helaas komt men minder makkelijk onder de stijgende benzineprijzen uit.

Benzineprijs is fiks gestegen
Volgens vermogensbeheerder NN IP is er nog geen licht te zien aan het einde van de tunnel. De ruwe olieprijs stijgt in hoog tempo en het lijkt erop dat dit nog wel even zal doorzetten ten gevolge van alle geopolitieke gebeurtenissen die zich nu in de wereld afspelen. Hoewel de prijs aan de pomp met een kleine vertraging wordt doorberekend, zal de Nederlandse automobilist het verschil zeker gaan voelen. Ten opzichte van 24 december vorig jaar ligt de prijs nu bijna 50 procent hoger, wat een tussenstand oplevert van 72,20 dollar per 159 litervat.

Washington legt sancties op
Er is bovendien een ommekeer zichtbaar onder de grote beleggers. Waar er eind 2018 nog met afkeurende blikken op de oliemarkt werd neergekeken, stappen veel beleggers nu in de ruwe olie voor de lange termijn. Toch zullen de wereldwijde olievoorraden aan banden worden gelegd. Op 2 mei legde Washington definitieve sancties op aan elk land dat Iraanse olie importeert. Voor 2 mei beschikten acht landen over een waver, waardoor zij vrij waren om Iraanse olie in te slaan. Deze vrijstellingen zijn nu echter aan hun einde gekomen. Met deze sancties wordt het startsein van de strategische oorlog geluid. Iran zou hierop in kunnen spelen door de belangrijkste transportroute, de Straat van Hormuz, te sluiten.

Mede doordat de olieproductie in Venezuela niet langer boven de 1 miljoen vaten uitstijgt en de militaire strijd in Libië onverstoord doorgaat, stijgen de prijzen aan de pomp. Het olietekort is een feit en ten gevolge hiervan beperken bepaalde landen, zoals Rusland, tevens hun productie. Het IMF laat bovendien weten dat Saoedi-Arabië de staatsbegroting enkel kan rondkrijgen wanneer zij de prijs per vat op minimaal 85 dollar vastlegt.

Besparen op kosten
Automobilisten zijn vanwege deze wereldgebeurtenissen gedwongen om dieper in de buidel te tasten. Een volle tank bekostigen is voor sommigen een rib uit hun lijf en daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar andere manieren om te besparen op autorijden. Zo kan er worden bezuinigd op premie en ook op brandstof, dat laatste door het rijgedrag. Sommigen ondernemen iets drastischere stappen en schaffen een elektrische auto aan. Hoewel de elektriciteitsprijs ook afhankelijk is van de olieprijs, fluctueert deze minder hevig dan de benzineprijs.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk