‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijkse bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Vandaag de vierde foto, gemaakt aan de Utrechtsestraatweg.

Linda Blankenstein: ‘Een gouden glans lag maandag over de Utrechtsestraatweg, één van de belangrijkste fietsroutes van Nieuwegein. Die dag ging ook een speciale website live met het voorlopig ontwerp van de snelfietsroute Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein. Die route loopt onder meer via de Utrechtsestraatweg, Herenstraat, Doorslag en het Hooglandse Jaagpad. Benieuwd naar het ontwerp? Tot en met zondag 7 februari kun je het bekijken en je reactie geven via deze website.’

PLUS Supermarkt werkt voor nieuwe spaaractie samen met knikkerprogramma SBS6

Het nostalgische knikkerspel is aan een comeback bezig. Daarom lanceert PLUS van Loon in Nieuwegein op zondag 31 januari de Marble Maniacs: een spaaractie waarbij klanten zeven weken lang kunnen sparen voor 24 knikkers. Onderdeel van de campagne is een samenwerking met de nieuwe knikkerspelshow Marble Mania, die nu al, vanaf donderdag 21 januari, elke week te zien is bij SBS6. In dit programma gaan diverse bekende Nederlanders de strijd met elkaar aan op spectaculaire knikkerbanen.

Vanaf zondag 31 januari tot en met zaterdag 20 maart krijgen klanten van PLUS aan de Nedereindseweg in Nieuwegein bij elke 10 euro aan boodschappen een gratis knikker. En het gaat niet alleen om de knikkers: op vrijdag 5 en zaterdag 6 februari ontvangen klanten bij besteding vanaf 25 euro een gratis knikkerbaan. Deze knikkerbaan is uit te breiden met 6 speciale limited editions waarmee je de race op de knikkerbaan nog spannender maakt. Ook is er een stoer verzamelblik te verkrijgen waar alle knikkers in bewaard kunnen worden én waarmee gespeeld kan worden.

Marble Mania
De te sparen knikkers zijn de helden van de gloednieuwe prime time familieshow Marble Mania bij SBS6. Elke week strijden drie bekende Nederlanders in verschillende behendigheidsspellen en knikkerraces tegen elkaar op spectaculaire knikkerbanen. Het programma wordt gepresenteerd door Winston Gerschtanowitz en Jack van Gelder voorziet de races van zijn kenmerkende commentaar.

PLUS supermarktbaan
Een van de knikkerbanen is de PLUS supermarktbaan, compleet met winkelwagen, mandje, boodschappenband en een kassa. De samenwerking met het programma komt verder tot uiting in tv-spots, billboards, bromo’s en activatiepromo’s. Daarnaast bevat het programma wekelijks een item waarin bekende influencer Gio Latooy toffe knikkerchallenges aangaat en kids inspireert thuis een gave knikkerbaan te bouwen en deze te delen op social media met #marblemania. Gio heeft met 1 miljoen Instagram volgers en 1,3 miljoen YouTube abonnees een enorm bereik onder de doelgroep.

Grijze kliko’s vaak te vol vanwege PMD

Sinds de invoering van het na-scheiden begin dit jaar van restafval en plastic, is de gemeente Nieuwegein gestopt met het ophalen van de PMD-zakken. Het plastic en restafval kunnen nu gezamenlijk in de grijze kliko. ‘Helaas ging men er van uit dat er genoeg ruimte is voor restafval en PMD’ aldus Hanny Plomp van ‘Samen voor Fokkesteeg.’

In de flyers en krant stonden nog ‘handige’ tips zoals het plattrappen van melkpakken etc. ‘Maar nu onlangs voor het eerst de grijze kliko’s zijn geleegd, kunnen we de conclusie trekken dat voor veel gezinnen de capaciteit te klein.’ Een extra grijze kliko lijkt de oplossing, ware het niet dat dit jaarlijks 200,00 euro moet kosten. De frequentie van het ophaalschema voor restafval is ook niet aangepast.

Fokkesteeg Samen heeft contact opgenomen met Marieke Schouten, de verantwoordelijke wethouder. Zij liet de bewoners in Fokkesteeg weten dat afhankelijk van hoeveel mensen dit als problematisch ervaren, zij met RMN een oplossing gaat zoeken. Een positief bericht.

Om een goed beeld te krijgen wil de gemeente graag weten hoeveel inwoners deze klacht ook hebben. Daarom de oproep dit te melden als een Melding Openbare Ruimte (MOR). Dat kan telefonisch 14 030 of digitaal.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Larven van insecten zijn meestal worm- of rupsachtige wezentjes met een enorme eetlust. Maar het kan ook anders. Larven van lieveheersbeestjes zijn moeilijk te beschrijven en als je naar dit larfje van een Aziatisch lieveheersbeestje kijkt, lijkt het op een metalen kokertje met een uitgelopen eierdooier er op. Ook dit kokertje vreet zich vol tot het verandert in een kwabbige pop, waarna die langzaam verandert in een lieveheersbeestje.’

Udo: ‘Larven van insecten lijken meestal totaal niet op een insect, al hebben ze meestal wel 6 poten aan hun lijf. Deze larve van een Aziatisch lieveheersbeestje (in Nieuwegein heel gewoon) lijkt van metaal te zijn.’

Een home gym maken doe je met deze tips

Als het op sporten aankomt dan gaat het niet alleen om hoe we eruit zien, maar het moet ook ons zelfvertrouwen geven. Het gaat om hoe we ons voelen en hoe we onze gezondheid zien als een prioriteit. Helaas kun je tegenwoordig niet meer terecht bij een sportschool om hieraan te werken vanwege de pandemie. Om dan alsnog je oefeningen te kunnen doen kan het verstandig zijn om een kleine sportschool in je eigen woning te maken. Dit kun je doen met de onderstaande tips.

Kies de ruimte
First things first. Je moet namelijk beginnen met het beslissen waar je je home gym wilt creëren in je woning. Heb je een kamer die je helemaal niet gebruikt? Dit zou dan een goede optie zijn. Toch zijn er nog meer mogelijkheden. Zo zou je de sportschool ook in je garage of op zolder kunnen creëren als hier nog plek voor is. Heb je al deze ruimtelijke luxe helaas niet tot je beschikking? Het is dan mogelijk om een machine te plaatsen in je woon- of slaapkamer. Zo’n apparaat hoeft niet eens beslist, met een paar gewichten kom je al een heel eind.

Pas de ruimte aan
De kamer waarin je van plan bent om te gaan sporten moet een goede luchttoevoer hebben. Ook moet het veel licht bevatten. Het zal anders juist verstikkend en deprimerend aanvoelen, wat niet een ideale locatie is voor je work out. Heb je niet genoeg natuurlijk licht? Met behulp van LED-lampen kun je dit alsnog nabootsen. Ook planten kunnen dan handig zijn, dit zal het zuurstofniveau namelijk verhogen. Als er spullen staan in de ruimte die je mogelijk gaan afleiden tijdens het sporten dan is het verstandig om ze ergens anders neer te zetten. Spiegels zijn daarentegen juist nodig!

Koop de apparaten
Je bouwt natuurlijk geen echte sportschool. Je zult dan ook niet alles nodig hebben wat je in een echte gym hebt. Je zult juist zien dat de benodigdheden die je koopt relatief klein zijn en ook niet eens heel duur. Wil je focussen op je cardio? Dat kan bijvoorbeeld al door te touwtjespringen. Daarnaast zul je natuurlijk ook zeker dumbbells en kettlebells nodig hebben. Halterstangen kopen is bovendien zonder twijfel een goed plan. Als je dit doet dan moet halterschijven kopen ook zeker op je to-dolijstje staan. Zo krijgt je home gym al meer vorm.

Organiseer de sportschool
Als je een hele kamer tot je beschikking hebt dan hoef je alleen maar wat bestellingen te plaatsen en je uitrusting te ordenen. Toch heeft helaas niet iedereen deze luxe. Soms moet je juist echt improviseren om alsnog te kunnen sporten en zul je de gymspullen overal in je huis neer moeten zetten omdat je anders eigenlijk geen plek hebt. Het is in dit geval verstandig om alles wel goed op te bergen, dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van tassen. Daarnaast zou je ook opbergboxen aan kunnen schaffen waarin al je fitness spullen passen.

Twee weken gratis reizen ter compensatie van tram ellende SUNIJ-lijn

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht vinden twee weken lang genoeg om de inwoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein (SUNIJ) te compenseren voor de vertraging van de vernieuwing van de SUNIJ-tramlijn. Het heeft meer dan vijf maanden langer geduurd dan gepland dat de inwoners met de vernieuwde tram van Utrecht naar Nieuwegein konden reizen. Gedurende die periode waren zij aangewezen op vervangend vervoer.

De inwoners van IJsselstein moeten nog steeds wachten, voordat zij met de vernieuwde tramlijn vanuit hun woonplaats mogen reizen. Als alles goed verloopt kunnen zij eind februari gebruik maken van de nieuwe tram. Tot dan moeten zij nog steeds gebruik maken van vervangend vervoer en zijn ze meer tijd kwijt om op hun bestemming te komen.

In een motie, die ingezonden wordt door de Partij voor de Dieren en Lijst Bittich (voormalig DENK) pleiten beide partijen iets meer te doen voor de gedupeerde reizigers als er voor de tweede keer geld overblijft. Eerder had de provincie Utrecht al 20 miljoen extra krediet verstrekt. Daar blijft nu 14,5 miljoen van over, waarvan 1,2 miljoen gereserveerd wordt voor verdere tegenvallers.

De Partij voor de Dieren en Lijst Bittich willen dat de provincie meer doet voor de gedupeerden. In plaats van twee weken denken zij aan aanvullende compensatie, naast de twee weken die de provincie voorstelt. Hoe de provincie het extraatje gaat inzetten, willen de partijen overlaten aan de provincie. Dat zou bijvoorbeeld extra weken gratis reizen kunnen zijn of een korting voor abonnementshouders, afhankelijk van hoeveel geld overblijft.

Statenlid Willem van der Steeg van de Partij voor de Dieren: “Twee weken gratis reizen vinden wij het minimale wat je voor de reiziger zou kunnen doen. Zeker als je in acht neemt dat er ongeveer 5 maanden overlast is geweest. Dat het zo lang duurde, komt mede door een onjuiste vergunningaanvraag van de provincie zelf. Die vertraging had dus voorkomen kunnen worden. Daarom vragen wij iets extra’s van de gedeputeerde, omdat het ook goede promotie kan zijn om mensen straks weer van het openbaar vervoer gebruik te laten maken.”

De provincie heeft in het voorstel 300.000 euro uitgetrokken om de inwoners te compenseren. Het vrij reizen zal worden ingevoerd na de Coronacrisis, zodat iedereen maximaal gebruik kan maken van het kadootje van de provincie Utrecht.

‘De Lopikerschans’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Lopikerschans. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Lopikerschans in de wijk Fokkesteeg.

Ontwerp een eigen bord voor een rookvrije speelplek

Vanaf 1 maart 2021 wil de gemeente Nieuwegein dat zo veel mogelijk kinderen in haar stad rookvrij kunnen spelen en sporten. Een rookvrije speelplek is een gezonde en fijne plek om te spelen. Vindt u als ouder het onderwerp belangrijk? En vinden uw kind(eren) het bovendien leuk om creatief bezig te zijn? Laat uw kinderen dan mee doen aan de ontwerp-wedstrijd die de gemeente Nieuwegein organiseert.

Ontwerp een eigen bord dat aangeeft dat de speelplek in de buurt rookvrij is. Het beste ontwerp wordt op een bord gedrukt en echt geplaatst in de buurt waar u met u gezin woont.

Meedoen?
Ontwerp een bord op A-4 formaat waaruit duidelijk wordt dat de speeltuin rookvrij is. Stuur het ontwerp voor 8 februari 2021 naar de gemeente. Dit kan op twee manieren:

Maak een duidelijke foto van het ontwerp. Stuur deze foto per email naar a.abbink@nieuwegein.nl en bewaar de tekening goed! Of stuur het ontwerp per post naar de gemeente Nieuwegein: Stadsplein 1, 3431 LZ Nieuwegein. Met de winnaar wordt uiterlijk 18 februari contact opgenomen.

De gemeente Nieuwegein en SportID sluiten aan bij de campagne van de Rookvrije Generatie. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt het schadelijke meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Samen op weg naar een Rookvrije Generatie.