Katern

Winterexcursie naar Landgoed Sterkenburg

Op zondag 16 februari houdt het IVN, vereniging voor natuur- en milieu-educatie, een excursie naar landgoed Sterkenburg bij Driebergen. Het vertrek is om 13.00 uur op het parkeerterrein bij het theehuis ‘t Geintje aan de Parkhout te Nieuwegein. Carpoolen vanaf daar is mogelijk. Iedereen is welkom, vooraf aanmelden is niet nodig.

Informatie is te verkrijgen bij Carin Laarman, tel. (030) 60 49 106 of bij Brigitte Bergenhenegouwen, tel. (030) 60 46 716.

In de 12e eeuw werd de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede afgedamd. Vanaf die tijd gingen mensen zich vestigen op de stroomgordels en ontstonden de dorpen Werkhoven en Cothen, als mede een aantal kastelen, zoals Sterkenburg. In dezelfde periode werd de ontwatering van het moerassige gebied ter hand genomen: de Langbroeker Wetering werd gegraven. Na de ontginning bleef er een vruchtbaar gebied achter. Adelijke heren lieten hier kastelen bouwen. Het landschap van het Langbroekergebied wordt gekenmerkt door kleiige natte bossen, houtwallen, grienden, heggen en grasland. De struiklaag is in dit natte loofbos meestal goed ontwikkeld. Het is een zeer gevarieerd landschap. Ze maken een wandeling en kijken op welke wijze vogels, insecten, bomen en struiken overwinteren. Laarzen of ander waterdicht schoeisel worden aanbevolen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk