Werkconferentie ‘bestuurlijke vernieuwing’

Onder begeleiding van oud staatssecretaris Van de Vondervoort houdt de gemeenteraad van Nieuwegein op woensdag 23 januari een openbare werkconferentie over het thema ‘raadsondersteuning’. Dit als gevolg van het van kracht worden van de nieuwe wet Dualisering Gemeentebestuur. De bijeenkomst wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

Per 7 maart 2002 (na de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart) zullen er ingrijpende wijzigingen plaatsvinden in het bestuur/de besturen van de gemeenten in Nederland. In het huidige (monistische) stelsel wordt het dagelijks bestuur gevormd door het college van B&W, terwijl de gemeenteraad fungeert als hoogste orgaan. De raad stelt verordeningen en de begroting vast en bepaalt dus feitelijk het beleid.

De wethouders worden door en uit de gemeenteraad gekozen en zijn dus verzekerd van de steun van de meerderheid van de raad. Dit systeem bestaat in Nederland al meer dan 150 jaar en een staatscommissie onder leiding van professor Elzinga heeft voorstellen ontwikkeld om dit huidige stelsel te moderniseren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk