Welstand leeft

Wat zijn bijzondere bouwwerken in uw wijk? Welke moeten op welk niveau beschermd worden? Enkele vragen waar een dertigtal betrokken bewoners in en uit de wijk Doorslag maandagavond 30 september mee aan de slag gingen. Gemeente Nieuwegein wil haar welstandsregels vereenvoudigen. Streng daar waar het moet en vrij daar waar het kan. Iedere wijk in Nieuwegein is geanalyseerd en in kaart gebracht. Deze kaart laat bijvoorbeeld zien waar bijzondere gebouwen (huizen, complexen etc) staan, welke gebouwen uit welke periode komen, gebouwen die als herkenningspunt gezien worden etc. Deze kaart wordt in de wijk besproken met iedereen die dat wil in groepjes. Zo ook op de maandagavond. Gekeken wordt of de analyse juist is en overeenstemt met de ervaringen die de bewoners hebben in de praktijk. Daarnaast beoordelen de bewoners op welk gebouw strengere en op welk gebouw minder strenge regels toegepast moeten worden. Uitleg over het hoe, wat en waarom van de welstandregels werd aan het begin van de avond gegeven.

De Doorslag was de eerste wijk. De belangstelling was groot en deelnemers gingen voortvarend aan de slag. Een enthousiaste deelnemer: “Ik beleef mijn wijk helemaal opnieuw en daar geniet ik van!” Opvallend was dat de vier verschillende groepen tot enkele overeenkomstige conclusies kwamen. Ook floreerde de discussie over Welstandsvrij of toch liever regels om op terug te kunnen vallen.

Alle andere wijken komen nog aan de beurt. De lessen uit deze avond worden daarin meegenomen. Aan het einde van het traject komt er een avond waarin alle deelnemers en overig geïnteresseerden kunnen zien hoe de praktijkervaring is meegenomen in de uiteindelijke kaarten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk