‘Welke Nieuwegeiner fietst de Mont Ventoux op’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Henny van Horssen.

Arend Bloemink: ‘Nieuwegein is een stad met veel creatieve, sportieve en sociaal bewogen inwoners. Het portret van deze week is zowel sportief als sociaal bewogen: Galecopper Henny van Horssen. Henny fietst graag en veel. Tweemaal per week gaat hij op de fiets naar zijn werk. Niks bijzonders? Nou… in dít geval, vind ik, toch van wèl! Van Galecop naar Amstelveen en terug, door weer en wind. Ik vind dat een beste prestatie.’

‘Op 3 juni fietst Henny in een team van zeven wielrenners driemaal de Mont Ventoux op… Die verschrikkelijke berg met zijn eindeloos variërende weersomstandigheden. Die beklimming waar zelfs de ervaren beroepswielrenners van de Tour de France tegenop zien. En die fietsen dan (maar) één keer omhoog…

Wie ben je? Henny van Horssen

Wat doe je in het dagelijks leven? Ik werk bij Zwitserleven in Amstelveen. In mijn vrije tijd zet ik mij in voor de stichting ALS. Ik maak deel van de stichting ALShetjeraakt uit Gorkum.

Met een team van 7 wielrenners en een sportmasseur brengen wij zoveel mogelijk geld bijeen voor de stichting ALS. Op 3 juni fietsen we drie keer de Mont Ventoux omhoog binnen één dag. Het evenement heet Tour du ALS.

ALS is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Door ALS sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en onderste deel van de hersenen af. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. ALS leidt tot progressieve zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp. Er bestaat geen behandeling of medicijn, waardoor de gemiddelde levensverwachting van een ALS patiënt slechts drie jaar is.

Onderzoek is lastig door de kleine aantallen. Mijn vader heeft vlak voor zijn dood vrijwillig meegewerkt aan een ALS onderzoek. Niet voor hemzelf maar voor anderen. Zijn medische gegevens liggen opgeslagen bij het UMC. Niet voor niets wat mij betreft. Dit is mijn motivatie om mij in te zetten voor de ALS stichting.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein? Ik woon sinds 2002 in Nieuwegein.  Ik heb eerder in mijn schooltijd ook in Nieuwegein gewoond op het schippersinternaat in Vreeswijk.

Wat vind je van Nieuwegein? Nieuwegein is voor ons gezin een prima plek om te wonen. We hebben het naar ons zin hier. Voor ons allemaal zijn er genoeg faciliteiten. Nieuwegein ligt lekker centraal in Nederland. Het nieuwe winkelcentrum in de binnenstad van Nieuwegein vind ik een enorme verbetering.

Wat kan er beter in Nieuwegein? Ik kan niet veel negatieve dingen verzinnen. Als fietser vind ik het fietspad bij City Plaza onoverzichtelijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk