‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Ik heb nog eens doorgebladerd in de vondsten van een jaar of 8 geleden en wat valt vooral op: véél meer insecten in m’n tuin dan vorig jaar, maar gelukkig nog geen verdwenen soorten. Een toen en nu nog algemene soort in de zomer is, bij deze, de Atalanta.’

Udo: ‘Tuinieren is een kortstondige liefhebberij van stadsmensen die “buiten” gaan wonen. Na een paar jaar vuile handen gooien ze er tegels en andere gesteenten in en maken de bloemen plaats voor af en toe een vette bijeenkomst rond de barbecue in de zomer. Want verder is er in zo’n tuin níets te beleven. En toch…, zonder bloemen wordt zo’n stenentuin af en toe bezocht door vlinders. Die gaan plat op de stenen zitten, in de zon, om op te warmen en te rusten. Je ziet ze nauwelijks. Deze Atalanta-op-bloem is er één van.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk