Vreeswijkers denken mee over de toekomst van het wijkcentrum

Inwoners van de Nieuwegeinse wijk Vreeswijk hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om mee te denken over het voortbestaan van hun wijkcentrum. Dinsdagavond 26 februari j.l. hebben bijna 100 mensen hun wensen en ideeën kenbaar gemaakt op de door de bewonersorganisatie, het Wijkplatform Vreeswijk (WPV), georganiseerde bijeenkomst op het Fort.

De voorzitter van het WPV, René Kwant was na afloop zeer te spreken over de veelzijdigheid van de aangeleverde ideeën. “Ik was al blij verrast door de grote opkomst. De veelheid aan creatieve ideeën en de inzet van de bewoners om mee te denken heeft mijn verwachtingen van deze avond ruimschoots overtroffen.” Bewoners hebben daarmee goed kenbaar gemaakt waarom voor hen nu en in de toekomst een wijkcentrum van belang is. De ingebrachte ideeën zijn voor het WPV de start van het proces met bewoners om te komen tot een exploitatieplan.

Per 1 november 2013 stopt de welzijnsinstelling MOvactor met haar activiteiten op het Fort en beëindigt de huurovereenkomst met gebruikers. Hiervoor in de plaats komt er in HoogZandveld een wijkservicecentrum. Voor inwoners van Vreeswijk betekent dit dat zij voor welzijns- en zorgactiviteiten op de wijkservicecentrum HoogZandveld zijn aangewezen.

Het WPV wil het Fort Vreeswijk behouden voor voor gebruik door bewoners, verenigingen en ondernemers. Enkele wijkactiviteiten en sociaal-medische-maatschappelijke en culturele voorzieningen moet doorgang kunnen vinden. Daarnaast wil het WPV in samenwerking met de gemeente het Fort Vreeswijk actief in gebruik houden om verloedering van het Fort tegen te gaan. Het WPV vindt dat iedere bewoner zo lang mogelijk zelfstandig in de wijk moet kunnen blijven wonen. Dat kan alleen als de basisvoorzieningen voor zorg en welzijn voor iedereen toegankelijk zijn en goed bereikbaar aangeboden worden.

De gemeente geeft aan dat het mogelijk is in een wijk een buurtcentrum open te houden, mits bewoners zelf participanten vinden die mee willen doen om de exploitatie dekkend te houden. De gemeente verleent haar medewerking om te onderzoeken of Fort Vreeswijk kostendekkend kan gaan functioneren. Het WPV creëert ook overleg met de huidige huurders en met ondernemers.

Onder regie van het Wijkplatform wordt er in het najaar aan de gemeente een plan aangeboden voor het behoud van een actief Fort. Één van de voorwaarden voor het behoud van een actief Fort is dat de exploitatie van het Fort in de toekomst kostendekkend is. In het plan dat gemaakt wordt komen alle facetten die daarin een rol spelen aan bod, zoals het technische, financiële, inhoudelijke en organisatorische aspect. Het WijkPlatformVreeswijk heeft hiertoe een themagroep ‘’ Fort Vreeswijk en Dorpshuis’ ingesteld.

Bewoners die ook actief willen meedenken kunnen zich aanmelden bij Monique de Beer (Projectleider WPV ‘Fort Vreeswijk en Dorpshuis’; via moniquedebeer@xs4all.nl ).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk