Verwijdering eikenprocessierups

De eikenprocessierups is gesignaleerd langs provinciale wegen in Lopik, Maarssen, Loenen en Nieuwegein. De rupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen of dieren in aanraking komen met de zogeheten ‘brandharen’ van de rups. De provincie Utrecht start eind deze week met het verwijderen van de eikenprocessierupsen.

In Nieuwegein gaat het om de Laagravenseweg (N408) (45 bomen) en de Houtenseweg (N409) in (5 bomen). De rupsen worden verwijderd op vrijdag 27 juni 2014 tussen 7:00 uur en 16:00 uur; de verkeersoverlast zal hierbij worden beperkt.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes tevoorschijn. Na het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

De komende maanden blijft de provincie bomen langs provinciale wegen intensief controleren om snel in te kunnen grijpen. Bomen waarin de rups is aangetroffen worden voorzien van een rood-wit waarschuwingslint. De aangetroffen rupsen worden daarna op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand, waarmee acuut gevaar wordt beperkt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk