Verdachte in zaak serieverkrachter is 51-jarige Nieuwegeiner

De man die woensdagnacht is aangehou- den in de zaak van de Utrechtse seriever- krachter is de 51-jarige Nieuwegeiner Gerard Tuns. De serieverkrachter sloeg voor het eerst toe in 1995. In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie huiszoeking gedaan bij de verdachte thuis. Inmiddels zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet. De aangehouden man beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij verkrachtte zes vrouwen en deed meer dan tien pogingen tot verkrachting. De slachtoffers zijn inmiddels ingelicht. Tuns wist al die tijd uit handen van justitie te blijves en werkte als magazijn medewerker bij B/E Aerospace in Nieuwegein en eerder bij De Utrechtse Bazaar.

Gerard Tuns werd begin dit jaar aangehouden voor de diefstal van een lokfiets die de politie opzettelijk had geplaatst in de binnenstad van Nieuwegein om fietsendieven te betrappen. Tuns woonde overigens in de binnenstad aan de Weerdstede boven winkelcentrum Cityplaza. Op 19 maart werd hij veroordeeld voor die zaak en voor nog een fietsendiefstal die hij vorig jaar zomer pleegde.

Omdat hij als veroordeelde verplicht was DNA af te staan, kon Justitie hem deze week linken aan drie verkrachtingen die aan de Utrechtse serieverkrachter werden toegeschreven. Gerard Tuns was al in beeld voor de serieverkrachtingen maar weigerde altijd zijn DNA af te staan. Deze keer kon hij er niet onderuit.

In april maakte het NFI bekend dat een groot DNA-verwantschapsonderzoek naar de dader geen match had opgeleverd. Het DNA van de dader werd sinds 2012 vergeleken met de databank van het NFI. Daarin is het DNA opgeslagen van 180.000 mensen. Een woordvoerder van het OM gaf toen aan dat de tijd begon te dringen. In 2015 zouden de eerste zaken verjaren.

UPDATE 18-07-2014 10.12 uur
Medewerkers van het bedrijf waar Tuns werkte laten onze redactie weten: ‘Hij was onder behandeling van Ptss (post traumatische stoornis) en had al verschillende zelfmoord pogingen gedaan. Gerard heeft hier ook verteld dat hij ± 18 jaar geleden precies hetzelfde had meegemaakt. Onder behandeling en zelfmoord pogingen. Het was niet echt een vervelend of zielig persoon.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk