Uitbraak VRE St. Antonius onder controle

De uitbraak van de Vancomycine resistente enterokokken (VRE) in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein is onder controle. De bacterie werd in maart ontdekt en heeft waarschijnlijk geen levens gekost, zegt het ziekenhuis. Ongeveer 3.300 patiënten hebben een brief over mogelijk VRE-dragerschap gekregen. Van deze groep zijn 140 patiënten VRE-positief bevonden. Van ruim 2000 patiënten is zeker dat ze geen drager zijn van de VRE-bacterie.

Er worden nog sporadisch patiënten met de VRE-besmetting aangetroffen, zegt het ziekenhuis, maar dan gaat het meestal om andere variant dan die van de uitbraak in maart. Het St. Antonius heeft alle afdelingen sinds de uitbraak wekelijks gescreend. Alle patiënten die langer dan vier dagen in het ziekenhuis verbleven, worden aan een onderzoek onderworpen. Het ziekenhuis wil dat voorlopig blijven doen.

Zeven afdelingen van het ziekenhuis zijn sinds maart geheel of gedeeltelijk gesloten geweest en gereinigd. De laatste afdelingssluiting was eind juli. Een speciale VRE-poli is 800 keer bezocht en 500 mensen hebben een speciaal telefoonnummer over de besmetting gebeld. Vanwege de uitbraak heeft het ziekenhuis een methode ontwikkeld om sneller kweken te kunnen verwerken. Uiteindelijk had het laboratorium een capaciteit van 300 kweken per dag, waardoor alle verpleegafdelingen wekelijks gescreend konden worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk