Transformatie Agenda Sociaal Domein in Nieuwegein

Vandaag gaven de wethouders Hans Adriani (PvdA), Peter Snoeren (D66/GroenLinks) en Martijn Stekelenburg (SP) een persgesprek in Buurtplein Galecop over de Transformatie Agenda Sociaal Domein. Frans Evers stelde wethouder Hans Adriani alvast een paar vragen over de veranderingen die er aan zitten te komen.

Passende ondersteuning en participatie van alle inwoners is het streven van Nieuwegein. De gemeente ontwikkelt samen met inwoners, professionals en ondernemers in de stad alternatieve oplossingen voor ondersteuning op alle levensdomeinen. Met de Transformatie Agenda wil de gemeente Nieuwegein recht doen aan alle variatie in voorkeuren, interesses en talenten van kwetsbare en minder kwetsbare inwoners.

Met de overdracht van taken in 2015 op het gebied van Jeugdhulp, WMO (ex-AWBZ), en de Participatiewet en de korting op beschikbare budgetten stond de gemeente Nieuwegein destijds voor een stevige opgave. Hoe kunnen inwoners blijven rekenen op ondersteuning die ij nodig hebben? Waar het accent de eerste jaren lag op maatwerkondersteuning vanuit WMO, Jeugdhulp en de Participatiewet, kijkt Nieuwegein de komende jaren naar het gehele terrein waar inwoners dagelijks mee te maken hebben, zoals gezondheid, zelfredzaamheid, participatie, opvoeding en opgroeien, wonen en huisvesting en inkomensondersteuning.

De komende jaren zal de nadruk nog meer te komen liggen op maatwerk. Inwoners kunnen kiezen uit alternatieve die er eerder niet waren. Velen zullen dat aanbod met beide handen aangrijpen. Sommigen zijn blijvend aangewezen of zullen kiezen voor de bestaande oplossingen, beide mag. Zo blijft er een passend, maar minder omvangrijk, vangnet over voor dingen die dat nodig hebben.

Samen met partners (inwoners, professionals, ondernemers) in de stad creëert de gemeente alternatieven voor het bestaande aanbod van individuele en collectieve ondersteuning op alle levensdomeinen. Dit vraagt var alle professionals in de stad dat zij elkaar weten te vinden, en vanuit dezelfde leidende principes inwoners tegemoet treden. Het moet ook duidelijk zijn welke nieuwe oplossingen voor handen zijn. In het realiseren van alternatieven voor het bestaande aanbod speelt de ‘community’ een belangrijke rol. Eigenwijks-Buurtkracht helpt om aan te sluiten bij de kracht en de energie in de samenleving.

Wethouder Hans Adriani legt in bovenstaand videoverslag, door door onze videograaf Jos van Vogelpoel, uit welke punten belangrijk zijn bij het verwezenlijken van de Nieuwegeinse Transformatie Agenda.

Transformatiemodel 2017-2020

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk