Tartufo voor Valentijn

Bij Valentijnsdag hoort chocolade. Verwerkt in de uiterst verleidelijke vorm van deze Tartufo, chocoladeijs met cacaopoeder en chocoladesaus, is dat veel chocolade. Dit is het ultieme dessert voor een Valentijnsdineetje. Wel even op tijd beginnen want het ijs moet nog minstens 2 uur de vriezer in. Maar geloof me, met deze zelfgemaakte Chocoijstruffel ga je hele hoge ogen gooien!

Voor 4-6 personen:
1 bak chocoladeijs à 1 liter
cacaopoeder
flesje chocoladesaus(bv. Hero Tova à 200ml)
slagroom
ijswafeltjes of biscuitrolletjes
evt. wat geschaafde chocolade

Extra: plasticfolie; wijd kommetje; ijsschep; beker warm water voor de ijsschep; 2 lepels of spatels; lege ijsdoos(jes) of plastic bakje(s) van de Chinees; leuke dessertbordjes; ijslepels.

Zet het ijs ca.15 minuten buiten de vriezer zodat het niet meer zo hard is.
Scheur ondertussen 4 tot 6 stukken plasticfolie af van ca. 20 x 20 cm en leg ze klaar voor gebruik.
Strooi een dikke laag cacao in het wijde kommetje.
Vanaf nu moet je heel snel werken.
Dompel de ijsschep in het warme water, sla het vocht er een beetje af.
Schep een mooie ronde bol uit het ijs en leg deze in het kommetje met cacaopoeder.
Rol de bal met de lepels of spatels snel door het cacaopoeder zodat hij aan alle kanten bedekt is.
Schep de bol snel maar voorzichtig op een stuk plasticfolie en vouw dit zo glad mogelijk, niet te strak en niet te los, rond de bol ijs.
Druk de bol eventueel snel nog wat ronder en leg de bol in de lege ijsdoos of het plastic bakje.
Vorm op deze manier de andere bollen tot het ijs op is.
Rol de bollen steeds weer door de cacao en vouw ze in het plasticfolie.
Zet het bakje of de bakjes met de ijsbollen zo snel mogelijk in de diepvries tot gebruik, maar minstens 2 uur.
Vlak voor je de Tartufo gaat serveren haal je de ijsbollen uit de diepvries en haalt ze voorzichtig uit het plastic.
Vorm ze eventueel nog een beetje bij met het folie tegen je handen aan, dus niet met je blote handen.
Leg op ieder bordje een ijsbol en schenk er de chocoladesaus overheen.
Spuit er een dot slagroom bij (naar smaak) en leg er een wafeltje of rolletje bij.
Direct serveren met het ijslepeltje en eventueel met wat flinters geschaafde chocolade.

Nagerecht.
Tijd ca. 10 minuten + 2 uur vriezer + 5 minuten uitserveren.
Eigen recept.

Tip
In plaats van chocoladeijs kun je ook een andere ijssoort gebruiken. Vanilleijs komt dan het meest in aanmerking. De ijstruffel lijkt dan het meest op een de originele Tartufo.
In plaats van de chocoladesaus kun je ook een lauwwarme vanillesaus gebruiken of een zelfgemaakte chocoladesaus van gesmolten chocolade, glad geroerd met een theelepeltje zonnebloemolie.

Weetje
Tartufo is Italiaans voor truffel. De ijstruffel die we nu als Tartufo kennen is een soort look-a-like van het kostbare zwammetje de Truffel. Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk is de ijstruffel nu een typisch Italiaans nagerecht. Het origineel wordt gemaakt van een ijsbol van vanille-ijs met een kern bestaande uit een kers en wat nootjes. De ijsbol wordt gerold door cacao en eventueel nog door gehakte nootjes of chocoladeschaafsel en geserveerd met chocoladesaus.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk