Tarievenvergelijking afvalstoffenheffing

In de begrotingsraad van 11 November 2003 is het college verzocht een analyse te maken van de opbouw van de afvalstoffentarieven van Nieuwegein. Om aan de opdracht te voldoen, is een onderzoek uitgevoerd, dat uit twee delen bestaat.

Eerst is een onderzoek op hoofdlijnen verricht naar de hoogte, de kostendekkendheid en de opbouw van de afvalstoffentarieven van de omliggende gemeenten. Vervolgens is een gemeente die vergelijkbaar is met Nieuwegein nader onderzocht.

De vraag die hierbij gesteld is, is niet alleen wat er in beide gemeenten betaald wordt, maar ook welke kosten in de tarieven zijn opgenomen en wat de burger er in de twee gemeenten voor krijgt. Gebleken is dat in het tarief van Nieuwegein een aantal elementen zijn opgenomen, die in het tarief van Zeist niet worden doorberekend.

Zo heeft Nieuwegein een 100% kostendekkende afvalstoffenheffing en rekent het ook de externe overhead door. Verder heeft de gemeente Nieuwegein gekozen voor een hoog voorzieningenniveau, met onder andere ondergrondse afval inzameling, en een hoog serviceniveau. Uit de analyse is gebleken dat de voor deze elementen gecorrigeerde tarieven van Zeist en Nieuwegein vergelijkbaar zijn. De gegevens van het onderzoek worden ter bespreking neergelegd in de commissie Ruimtelijke Inrichting en Milieu (RIM).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk