Spitskoolsalade met fruit

Nog maar weer wat gezonde verse groente en fruit aan het begin van het nieuwe jaar. Nu verwerkt in een romige spitskoolsalade. Snel te maken en heerlijk bij de hoofdmaaltijd, een broodje of fris tussendoor.

Nodig voor 2-4 personen:
1/2 spitskool
1 dunne prei
2 mandarijnen, Clementines
1 appel, bv. Elstar
100 g feta-kaas
evt. zakje Rucola

1 deel magere fritessaus of yogonaise
2 delen magere yoghurt
1 eetlepelolijfolie
1 eetlepel citroensap
zout en versgemalen peper
paprikapoeder, mild

Extra: evt. een keukenmachine; 2 vergieten of zeven; leuke schaal.

Halveer de halve spitskool in de lengte.
Snij de harde kern eruit en snij de koolbladeren in zo dun mogelijke reepjes.
Je kunt de kool ook schaven met de keukenmachine.
Kook een flinke hoeveelheid water.
Doe de kool in een vergiet en giet er het kokende water overheen.
Laat de kool zo goed mogelijk uitdruipen, schud hem tussentijds even om.
Snij intussen de prei in dunne ringetjes en spoel deze in het andere vergiet schoon.
Laat ook de prei uitdruipen.
Pel de mandarijnen, haal zoveel mogelijk wit van de schil en draadjes weg.
Snij de partjes in twee of drie stukjes.
Schil de appel of was hem schoon en haal alleen steeltje en kroontje weg.
Verwijder het klokhuis en snij de geschilde of ongeschilde appel in stukjes.
Snij de fetakaas in stukjes van ca. 1 cm.
Doe kool, prei, mandarijn en appel in de schaal.
Klop een saus van de fritessaus of yogonaise met de yoghurt, olijfolie, het citroensap en zout en peper naar smaak.
Schenk de saus over de salade en schep alles door elkaar.
Nu kun je eventueel nog het zakje Rucola toevoegen en even kort door de salade scheppen.
Strooi de fetablokjes en wat paprikapoeder over de salade.
Serveer de salade met knapperig vers brood of versgebakken aardappelen.
Als je de salade als hoofdmaaltijd eet kun je er bv. nog een magere(vegetarische) hamburger of een andere (vegetarische) burger of schijf bij serveren.
Als je echt niet zonder vlees kunt serveer je er een stukje biologisch vlees bij.

Vegetarisch hoofdgerecht of lunchgerecht.
Tijd ca. 20 minuten.
Bron: eigen recept.

Tips
Als je deze salade als hoofdmaaltijd gebruikt is het genoeg voor (ruim) 2 personen. Voor tussendoor is het genoeg voor vier personen.
Ook lekker, een klein handje verse ananasblokjes tegelijk met het andere fruit toevoegen.

Weetje
De ingrediënten voor de saus worden in delen afgemeten. Als “deel” kun je bijvoorbeeld een maatschep nemen (van zo’n bosje schepjes die met een ringetje of kettinkje aan elkaar zitten) of een klein glaasje, kopje of juslepel. Eén deel is dus één maatschep of kopje en twee delen uiteraard twee maatschepjes of kopjes etc. Op deze manier kun je zelf de hoeveelheid saus bepalen die je nodig denkt te hebben.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk