Sint Maartensoep

Op 11 november wordt het feest van Sint Maarten gevierd. Kinderen komen dan zingend en met lampionnen langs de deuren in de hoop iets lekkers te krijgen voor hun gezang. Vroeger werden de lantaarns van uitgeholde voederbieten of rapen gemaakt. Van het binnenste van de koolraap werd deze voedzame en gezonde soep gekookt. Voor ca. 1 ¼ liter
6 dl water
1 laurierblad
10 korianderzaadjes of 1 theelepel gemalen koriander
2 jeneverbessen
3 theelepels zout
ca. 400 g koolraap
1 ½ eetlepel boter
het groene gedeelte van een flinke prei (ca. 100 g)

5 dl water
½ rode paprika
½ winterwortel
1 eetlepel (volkoren) tarwebloem v
versgemalen peper (en zout) Extra: (staaf)mixer Breng in een pan de 6 dl water met de kruiden en het zout aan de kook en voeg de koolraap toe.
Kook de koolraap in ca. 20 minuten moesgaar.
Ondertussen de prei in ringetjes snijden en wassen.
De paprika wassen, van zaden ontdoen en in stukjes snijden.
De wortel met een dunschiller schillen en in stukjes snijden.
Verwijder het laurierblad en de jeneverbessen uit de soep en wrijf de rest door een zeef (of pureer met de mixer).
Verhit op een matig vuur de boter in een ruime pan.
Voeg de prei, paprika en wortel toe en smoor de groenten glazig (niet bruin laten worden).
Roer de bloem door de groenten en laat even doorwarmen.
Voeg de 5 dl water toe, goed doorroeren, en breng het aan de kook .
Draai de kookpit lager en doe een deksel op de pan.
Laat de groenten in ca. 10 minuten zacht worden, maar niet papperig.
Voeg de raappuree toe en warm nog even door.
Even proeven of de soep nog met peper en zout op smaak moet worden gebracht.
Serveer met tarwebroodjes of bruin stokbrood met (kruiden)boter. Hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereiden ca. 25 minuten
Bereiden ca. 15 minuten Tip
De soep smaakt het lekkerst, als je de koolraap meteen na het uithollen kookt, als hij langer blijft liggen krijgt de soep een sterke raapsmaak. De met de kruiden gekookte raap kun je, op een koele plaats, nog wel een dag of twee bewaren om er later soep van te maken. Wil je het koolraap-lantaarntje van de foto maken ? Klik op de rode emailbutton en ik stuur je de werkbeschrijving. Weetje
Martinus, geboren in 316 in het huidige Hongarije, was een Romeinse officier. Op een koude winterdag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Martinus sneed zijn mantel in tweeën en gaf de helft aan de bedelaar. Diezelfde nacht verscheen Christus aan Martinus, gekleed in de mantelhelft. Daarop besloot Martinus zich geheel aan het Christendom te gaan wijden. Hij stichtte het eerste Franse klooster en was een weldoener voor velen. Hij stierf op 11 november 397.
Het Sint Maartenfeest wordt op de naamdag(=sterfdag) van de heilige Martinus gevierd. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk