Samen werken aan versnelde integratie van vluchtelingen

De regio Utrecht start met een nieuwe aanpak waarbij vanaf het eerste moment van opvang van asielzoekers direct begonnen wordt met integratie. In de opvang wordt al gestart met onder andere opleiding, werk en taal. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met het COA om statushouders van asielzoekerscentra naar gemeenten binnen dezelfde regio te laten doorstromen. Hierdoor kunnen asielzoekers in de regio blijven wonen, waardoor ze minder hoeven te verhuizen en gemaakte sociale contacten behouden. 16 gemeenten hebben hiervoor op 18 januari een bestuursovereenkomst getekend. Het COA onderstreept het belang van de ondertekening van de bestuursovereenkomst omdat deze bijdraagt aan een versnelde integratie van asielzoekers in de regio.

Verschillende rapporten, zoals van de WRR en de SER, pleiten voor snellere start van integratie en waardevolle wachttijd in asielzoekersopvang. Met deze aanpak geven de Utrechtse gemeenten daar een antwoord op. Door als gemeenten en COA samen snel te beginnen met intakes, opleidingen, het leggen van contacten met bewoners en werkgevers kunnen veel sneller resultaten worden geboekt. Gemeenten en het COA maken nadere afspraken met elkaar over verdere invulling van deze aanpak.

Innovatief en gemengd wonen
Gemeenten zetten zich samen met de woningcorporaties en andere marktpartijen in voor extra sociale huurwoningen. Hiermee komt er meer woonruimte voor statushouders en andere woningzoekenden. De regiogemeenten richten zich daarbij ook op de realisatie van innovatieve woonvormen, bijvoorbeeld met duurzame tijdelijke huisvesting. Wethouder Adriani uit Nieuwegein: ‘Met de tijdelijke huisvesting, eerst in Zuilenstein, en vanaf medio 2017 in de Luifelstede, zorgt Nieuwegein er al voor dat statushouders niet te lang in een AZC blijven, en snel met de integratie in Nieuwegein kunnen beginnen. Door deze samenwerking, waardoor al in het AZC met taal en integratie begonnen kan worden, kunnen statushouders nog sneller hun plek in de Nieuwegeinse samenleving vinden, zonder dat dit ten koste gaat van andere woningzoekenden’.

Aan het werk
Begin dit jaar start een aantal gemeenten met een pilot waarbij de gemeentelijke intake gericht op werk, inkomen en opleiding in de asielzoekerscentra plaats vindt. Statushouders kunnen vervolgens al aan een inburgeringstraject beginnen op basis van hun talenten en ambities. Het is de bedoeling dat eind 2017 alle U16-gemeenten samen met Vluchtelingenwerk, welzijnsorganisaties en sociale diensten op deze manier werken. Zo wordt de wachttijd in het asielzoekerscentrum meer ingezet om de integratie op gang te brengen.
De bestuursovereenkomst die een looptijd heeft tot 1 januari 2020 is getekend door de gemeenten Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede en Zeist. De komende drie jaar zullen deze 16 gemeenten dus samenwerken op het gebied van een versnelde integratie.

De wethouders

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk