Recordbedrag aan bijstandsfraude opgespoord

De sociale recherche heeft het afgelopen jaar in Nieuwegein en het Groene Hart voor 1,8 miljoen aan uitkeringsfraude opgespoord. In totaal zijn door het speurwerk 35 uitkeringen stopgezet. Dat is meer dan vorig jaar. Volgens de Nieuwegeinse wethouder Johan Gadella lukt het om steeds meer fraudeurs te ontmaskeren dankzij de moderne opsporingstechnieken. Zo worden verdachten bijvoorbeeld op internet nageplozen.

“Via social media zoals LinkedIn en Facebook”, zegt Gadella daarover. “En vanuit het forensisch onderzoek kan ook in computers en opslagmedia gekeken worden. Dat gebeurt met een soort software vergelijkbaar met een telefoontap, waarmee je de computer in kan.” Op die manier komt informatie over zwartwerken of stiekem samenwonen boven water. Wie betrapt wordt op bijstandsfraude, moet het bedrag terugbetalen plus een boete. Ook kan gevangenisstraf volgen.

Het opsporen van bijstandsfraude heeft vooral een preventieve werking, hoopt de gemeente Nieuwegein. Door actief op fraudeurs te jagen, willen de gemeente laten zien dat sjoemelen niet loont.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk