Radu Ratering uit Nieuwegein wint het Koninklijk Concertgebouw Concours 2017 voor solisten van 9 tot 14 jaar

De jonge pianist Radu Ratering (12 jaar) uit Nieuwgeein is de winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2017 voor solisten van 9 tot 14 jaar.

De finale vond zondag 25 juni jl. plaats in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Radu ontving uit handen van juryvoorzitter Jan Willem de Vriend een trofee en een geldbedrag van € 1.000,- ten behoeve van zijn muzikale ontwikkeling. De jury noemt Radu ‘een uitzonderlijk talent met een volwassen vertelkracht’. Ook de publieksprijs ging naar Radu Ratering. De winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours mag optreden tijdens het Prijswinnaars Lunchconcert in Het Concertgebouw op 25 oktober en bij Klassiek op het Amstelveld op 16 september.

Radu is geboren in Utrecht en raakte op zesjarige leeftijd in de ban van de piano toen hij de meesterpianist Radu Lupu hoorde optreden. Hij begon zijn pianolessen bij Garry Scheffens in Houten. In 2014 werd hij toegelaten tot de Sweelinck Academie in Amsterdam waar hij studeerde bij Marjès Benoist tot haar pensionering in 2016. Daarna studeerde hij enkele maanden bij Nino Gvetadze. Sinds maart 2017 krijgt Radu opnieuw les van Marjès Benoist. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Ruth Nye, Diane Andersen en Yingdi Sun.

Radu won al diverse prijzen, waaronder de eerste prijs van het Steinway Pianoconcours 2016 en de eerste prijs van het nationale Prinses Christina Concours 2017. Radu speelde onder meer naast Lang Lang in Het Concertgebouw tijdens ‘Lang Lang en 100 pianisten’ in 2014, op het Kinderprinsengrachtconcert in 2015 en op het Piano Duo Festival in 2015. Radu zit in het eerste jaar van het gymnasium van het Cals College in Nieuwegein.

Radu Ratering achter de piano

De jury van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2017 bestond uit dirigent Jan Willem de Vriend, saxofonist Raaf Hekkema, cellist Gideon den Herder, pianist Thomas Beijer en violiste Lisa Jacobs. Het Koninklijk Concertgebouw Concours is de opvolger van de Concertgebouw Talentenjacht, die succesvolle winnaars kende als Lucie Horsch (blokfluit, 2009), Carter Muller (piano, 2012) en Aidan Mikdad (piano, 2013). De meest recente winnaars van het concours in zijn huidige vorm zijn Nikola Meeuwsen (piano, 2014), Reinier Wink (cello, 2015) en Anna Kuvshinov (piano, 2016). Het Koninklijk Concertgebouw Concours staat open voor jong muzikaal talent uit heel Nederland.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk