Raadsleden onterecht weggestuurd

Een schoonheidsfoutje was het, het wegsturen van de twee raadsleden bij de persconferentie over de stroomstoring afgelopen week. De raadsleden Roelof de Wild (CDA) en Ton de Mol (Fractie de Mol) waren zeer verbaasd toen zij persoonlijk door de burgemeester de raadszaal werden uitgezet, terwijl zij als volksvertegenwoordiger goed geinformeerd wilde worden afgelopen vrijdag 22 juni j.l. tijdens de persconferentie over de stroomuitval.

Afgelopen dinsdagavond, tijdens de raadsvergadering hebben de fracties van de PvdA, Leefbaar Nieuwegein en Groen Links vragen gesteld over de gang van zaken. Guido Bamberg, raadslid voor de PvdA in Nieuwegein: ‘Ik ken niemand die eerder over het persprotocol (als basis voor het ontzeggen van de toegang) heeft gehoord of weet waar het is. Het is geheim, erg goed opgeborgen of zoekgeraakt, maar op het Raadsinformatiesysteem (RIS) staat het niet en de griffie heeft het ook nog niet aan de raadsleden toegezonden naar aanleiding van een verzoek van een van de raadsleden afgelopen vrijdag. Nog vreemder is dat wij als raadsleden vrijwel dagelijks worden ‘lastiggevallen’ met persberichten over te openen schoolpleinen, te vestigen bedrijven en andere lintenknipperijen. Als we ons daar inderdaad incidenteel vertonen zijn we altijd welkom als klapvee of beeldvulling. Ook voor de bewuste persconferentie kregen we een dergelijke aankondiging/uitnodiging. Laat het college daar dan ook mee ophouden!’

Burgemeester Backhuijs gaf toe dat hij zich anders had moeten opstellen tijdens de persconferentie. Backhuijs: ‘Er was inderdaad geen protocol bekend, en de betrokken raadsleden konden dan ook niet gewezen worden op ‘afspraak is afspraak’ via het protocol.’ De gemeenteraad accepteert het als schoonheidsfoutje.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk