PvdA Nieuwegein ongerust over ‘Thuiszitters’

Per 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht passend onderwijs te vinden voor iedere leerling. Het aantal kinderen dat langer dan drie maanden niet naar school gaat is vorig schooljaar toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Het gaat om een stijging van 8 procent. Landelijk ging het afgelopen jaar om 10.000 leerplichtige kinderen die voor langere of kortere tijd thuis zaten. Om hoeveel procent het gaat in Nieuwegein is onduidelijk. Toch maakt de PvdA in Nieuwegein zich ongerust en vraagt in een zogeheten artikel 42 brief aan het college of zij op de hoogte is van deze trend en of het college voornemens is om eventuele maatregelen te nemen tegen de ‘Thuiszitters.’

Een ‘Thuiszitter’ is een leerplichtige jongere tussen de 5 en 16 jaar of een jongere van 16 of 17 jaar die valt onder de kwalificatieplicht en die ingeschreven staat op een school of onderwijsinstelling en die zonder geldige reden meer dan 4 weken verzuimt, zonder dat hij/zij ontheffing heeft van de leerplicht resp. vrijstelling van geregeld schoolbezoek wegens het volgen van ander onderwijs. Dit is de wettelijke definitie van het begrip ‘thuiszitter’. In de praktijk kunnen er dus meer kinderen niet naar school gaan dan het aantal kinderen dat valt onder het begrip thuiszitter.

De vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en acht samenwerkingsverbanden hebben begin februari voor het eerst samen concrete afspraken gemaakt om het aantal thuiszitters fors te laten dalen. Ze gaan onder meer regelen dat jongeren die thuiszitten sneller hulp krijgen vanuit de zorg, dat leerlingenvervoer geen probleem meer vormt als er een onderwijsplek is gevonden en dat alles op alles wordt gezet qua preventie.

De afspraken zijn een regionale uitwerking van het landelijke Thuiszitterspact. Dat werd vorig jaar gesloten door staatssecretarissen Dekker (Onderwijs) en Van Rijn (Volksgezondheid) om er samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten, samenwerkingsverbanden en scholen voor te zorgen dat in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuis zit zonder een passend onderwijsaanbod.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk