PvdA analyseert verkeizings uitslag

In een brief door de PvdA Nieuwegein wordt een analyse gemaakt van de afgelopen verkiezingen.

“De uitslag is een mengeling van een landelijk en een lokaal effect. Het huidige collegebeleid is een voedingsbodem gebleken voor de opkomst van LN, daarnaast is er sprake van het Fortuyn-effect. Het verlies van paars in Nieuwegein en de kleine winst van het CDA, zijn naast het lokale effect, ook toe te schrijven aan de vermeende erosie van het paarse kabinet Kok en het Balkenende effect.”

“Er is iets merkwaardigs aan de hand in Nieuwegein: de coalitie heeft fors verloren, maar de oppositie heeft niet gewonnen. De vier toegekende restzetels zijn naar CDA, GL, SGP/CU en PGN gegaan, waardoor zij optisch gelijk zijn gebleven in zeteltotaal.”

“Oppositievoeren heeft evenwel ook niet geloond. In stemmenaantal hebben deze partijen namelijk ook verloren, zelfs afgezien van de stemmen op Van Schaik vorige keer, die hij met zijn overstap naar PGN heeft meegenomen. PGN verloor 33 % van de door haar bezette zetels, hetgeen Van Schaik zwaar moet bekopen door plaats te maken voor Bouws. Dat vindt de PvdA kiezersbedrog. We hopen dat PGN tot inkeer komt en dat de heer Bouws geen besmette zetel in wil nemen.” Lees hier de gehele brief.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk