Presentatie ontwerpen nieuwe sporthal Batau noord

Drie, door de gemeente geselecteerde architectenbureaus, presenteerden gisteravond in buurtcentrum Feniks hun voorlopige ontwerp voor de nieuw te bouwen sporthal in park De Buurt. De niet al te grote groep toehoorders bestond onder andere uit vertegenwoordigers van de sport, sportraad, scholen, politiek, wijknetwerk, gemeente en bewoners.
Wethouder Carla Curvers benadrukte in haar welkomstwoord dat de gemeente er zich van bewust is dat de sporthal in een gevoelig gebied moet komen qua natuur en historische omgeving. “Er moest een principiële afweging worden gemaakt, sport tegenover groen. Daarbij telde de mogelijkheid om het sporten in de wijk te houden zwaar mee.”De gemeente had van te voren een aantal eisen opgesteld waaraan de nieuwe sportzaal dient te voldoen. Zo was de plaats van de hal bepaald tussen de huidige voetbalkooi en het schoolplein van De Veldrakker en Prinses Christinaschool. Aan die zijde dient ook de entree te komen. De hal moet een besloten gebouw worden, een vriendelijke en uitnodigende uitstraling hebben en integreren in de omliggende groene omgeving.
Het ontwerp dient energiezuinig te zijn en de gebruikte materialen duurzaam.Architectenbureau Dick van de Bosch uit IJsselstein heeft er voor gekozen de rechthoekige hal, waar veel glas in is verwerkt, zo’n anderhalve meter onder het maaiveld te situeren, daardoor zal het gebouw visueel veel lager zijn dan het in werkelijkheid is. Een met gras begroeid talud vanuit het huidige grasveld moet die indruk versterken.
Binnen de hal zijn, naast het grote speelveld, de gebruikelijke ruimtes als kleedkamers, kantine, materiaalhokken e.d. gepland. De uitschuifbare tribune zal een oppervlakte van ca. 300 m² krijgen. Een rond aflopend vegetatiedak zal het bouwsel minder compact maken en voor een goed binnenklimaat zorgen. Zo’n dak is onderhoudsarm en gaat tientallen jaren mee.A12 Architecten uit Veenendaal kiest voor een ontwerp met een natuurlijke belijning. De golvende muren en ramen moeten de hal de uitstraling van een paviljoen geven evenals de gekozen materialen hout en baksteenrode gevelplaten. De binnenruimtes zijn speels opgezet en gesitueerd rond het rechthoekige speelveld. Gekozen is voor houtskeletbouw omdat dat goed isoleert. Dit gebouw bevat relatief weinig glas.Nieuwe Ruimte uit Utrecht wil de hal tegen de voetbalkooi aanzetten, daardoor blijft er meer ruimte voor het huidige schoolplein. Men wil het grote grasveld bij deze rechthoekige hal betrekken door het in een talud tegen het gebouw op te laten lopen. Dit zal het gebouw ook weer visueel verlagen.
Naast het centrale speelveld krijgt de hal gescheiden materiaalruimtes voor de scholen en de sportverenigingen. De tribune zal plaats bieden aan ca. 300 personen. Ook dit ontwerp heeft een hellend vegetatiedak. De dakranden worden afgewerkt met matte staalplaten. De andere gebruikte materialen zijn baksteen, hout en glas.Vanuit het publiek kwamen veel vragen. Men wilde onder andere weten hoe het zat met het zicht op het gebouw, inmiddels was wel duidelijk dat het om een hal van acht meter hoog gaat.
Men vroeg naar het onderhoud en de energiekosten, de zonweerkaatsing en de uitstraling van het licht uit de hal als die ’s avonds gebruikt wordt. Tevens was men benieuwd welke sportverenigingen, naast de scholen, gebruik gaan maken van de nieuwe hal. Dat zullen basketbalvereniging New Stars en tafeltennisvereniging TTVN zijn.
Er kwamen vragen over wat de werkzaamheden gaan betekenen voor de bestaande woningen rond de toekomstige bouwplaats. Veel bezorgdheid was er over de parkeergelegenheid en de aanvoerroutes voor leveranciers. Daar was in de presentaties niet in voorzien.Na de pauze kon de zaal zijn voorkeur uitspreken voor één van de gepresenteerde ontwerpen. Door middel van een stemming werd duidelijk dat het derde ontwerp net de voorkeur had gekregen. De gemeente neemt deze uitslag, alsmede de vragen en opmerkingen van deze avond, mee als advies aan het college in de keuze voor het definitieve ontwerp.
Wethouder Curvers verwacht dat die keuze na de zomer gemaakt zal worden. Daarna wordt het bouwplan opgesteld en start de formele procedure, de zogenaamde artikel 19 procedure. Dit betekent dat er vanuit de burgers nog bezwaar gemaakt kan worden tegen de bouw van deze sporthal en tegen de wijziging van het bestemmingsplan voor deze locatie. Pas dan kan de bouwvergunning worden aangevraagd.De wethouder zegde toe dat alle belanghebbenden bij iedere volgende stap zullen worden betrokken en dat er vervolgavonden gaan komen. De eerstvolgende stap zal het opstellen van het bouwplan en het aanpassen van de ontwerpen zijn.
Volgende week zal er meer informatie over dit onderwerp op de gemeentesite staan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk