Plussen en minnen nr 9

Herman Troost heeft er weer een paar ‘Plussen en Minnen.’ Deze keer wat meer minnen. Van krakers in Big Daddy’s tot bezuinigingen in Utrecht. De plus is het verbouwen van hobbels op de IJsselsteinse weg. Maar dat is dan ook een dikke plus.

Plussen

IJsselsteinse weg

Vandaag gebeld morgen hersteld loopt in het vierde jaar van dit college behoorlijk wat achter. Toch heeft ondergetekende een aantal maanden geleden naar de gemeente gebeld en gevraagd of twee van de drie aanwezige verkeersdrempels op de IJsselsteinseweg wat gerepareerd konden worden. Het waren namelijk geen drempels meer maar combinaties van drempel met daarachter brede valkuilen ( ja ja ik overdrijf) waar je los van je snelheid met een grote dubbele klap doorheen moest.

De vraag was een beetje gecompliceerder dan anders, omdat halverwege de IJsselsteinseweg een tuincentrum is en dat zorgt voor nog al wat verkeer. Klanten, en vrachtwagens van leveranciers moeten natuurlijk tijdens de werkzaamheden wel het centrum kunnen bereiken. Dat werd allemaal opgelost en er liggen nu nog steeds twee stevige drempels maar wel zonder “valkuilen”. Hartelijk dank gemeente Nieuwegein! Het is u vergeven dat het wat langer duurde. Allemaal hartelijk welkom op die weg, maar rijdt voorzichtig want die drempels zijn stevig!

Minnen

Huizenmarkt

In 1984 brak Nieuwegein alle bouwrecords. Dat betrof niet alleen de constructie maar ook de plannenmakerij. Wethouder Ton van Zandbergen, nu actief bij de VSP voor deze stad, vertelde indertijd vol trots dat de plannen voor de Doorslag in 7 maanden tot stand waren gekomen. “Van grasspriet tot eerst paal” was ook in die tijd wel een unicum. Nu moet je rekenen met zeven tot tien jaar tussen start van het project en de overhandiging van de sleutel. Volgens mij moet het veel sneller kunnen. Waar een wil is is een weg.

Krakers en de PvdA

In de nadagen van het krakersgebeuren wordt in Nieuwegein Big Daddy’s gekraakt. Ik heb het nooit zo gehad op die krakers die met de meest vreemde argumenten hun doen en laten bekrachtigden. De tijdgeest verandert en ook de wetgeving. ‘Het alles moet kunnen” wordt langzamerhand weer ingeruild voor ander gevoelens en ander principes.

Het weer leeg ruimen van Big Daddy’s gaat waarschijnlijk weer een bom duiten kosten. Jammer, allemaal voor niets.

Wie schetst dan ook mijn verbazing dat er een kleine PvdA delegatie bij de krakers op bezoek gaat. Het blijkt dat ze het pand gekraakt hebben “uit onvrede met het jongerenbeleid van de gemeente.” Nu daar kan de PvdA het mee doen. De vraag is natuurlijk waarom ze daar naartoe gegaan zijn. Uit piëteit met een vervlogen verleden?

Uit nostalgie? Om stemmen te winnen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Om te kijken of het de krakers wel goed gaat? Niets menselijks is ook de PvdA vreemd. Maar de lucht voor een komijne kaas aan zien is voor raadsleden toch beslist niet aan te raden.

Utrecht en het welzijnswerk

In één en dezelfde krant vinden we de informatie dat het personeelsbestand van de gemeente Utrecht met 20 procent is toegenomen. En ook vinden we daar dat er op Welzijnswerk bezuinigd moet gaan worden. Wanner het dan gaat om activiteiten van en voor ouderen, begint het bij mij een beetje te koken. Alles kan er altijd in die stad maar er moet natuurlijk bezuinigd worden op onderhoud en op een aantal activiteiten voor mensen die voor een stukje aanspraak en afleiding daar heel erg afhankelijk van zijn.

Efficiënter werken met minder mensen schijnt in Utrecht niet bekend te zijn. En dus krijgt de burger het voor de kiezen. Het zou verboden moeten worden. Maar rekent u er maar op dat het gezien de crisis alleen maar erger zal gaan worden. Het muziekcentrum op het Vreeburg? Nee dat gaat natuurlijk door!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk