Plussen en minnen nr. 18

PLUSSEN
Onze boulevard langs de Doorslag is klaar.
Dat ziet er trouwens erg goed uit.  De eerste boten vinden er al een ligplaats voor de nacht.

Het wordt daar best heel leuk wanneer we tenslotte uitgebouwd zijn. Eigenlijk maar open houden dat plein tussen stadhuis en Doorslag. Daar zou het gezellig kunnen worden. Paar cafeetjes? Ooit werd zoiets al eens door Leefbaar voorgesteld. Toch maar eens naar kijken en over rekenen.  

Die Fontijn komt er toch.
Een met algemene stemmen aangenomen motie van de Raad leverde tenslotte niets op. Maar een van de Nieuwegeinse Service Clubs heeft het dan wel voor elkaar gekregen. Bravo! Ik ben benieuwd wat er komt en waar!

We hebben een pensioenakkoord
De opgewonden verhalen vliegen ons om de oren. We hebben een pensioenakkoord, al moet het FNV nog een ledenraadpleging uitvoeren. De ANBO, Algemene Nederlandse Bond van Ouderen, schijnt dat ook te gaan doen. Even een paar punten.

We gaan echt in 2020 pas op de eerbiedwaardige leeftijd van 66 met pensioen en 10 jaar later wordt het 67. En natuurlijk kan daarna er ook nog van alles gebeuren wanneer we gemiddeld doorgaan met steeds ouder te worden. Niet te veel taugé eten natuurlijk. Prachtig allemaal. Je mag ook eerder stoppen met werken maar dat kost dan 6,5 % van je AOW. Een slechte deal natuurlijk voor een jaar minder werken. Verder wordt de AOW ingaande 2013 weer geïndexeerd met maar liefst 0,6 % per jaar. Bij een paar procent inflatie per jaar schiet dat lekker op!

Wanneer u dan weet dat senioren sinds 1997 de helft van hun AOW-indexering en de helft van hun AOW-vakantiegeld hebben ingeleverd voor een AOW spaarfonds, bedoeld om extra middelen te hebben wanneer ook de echte geboortegolf AOW gaat ontvangen, nu dus, dan is die 0,6 procent natuurlijk te gek voor woorden. Waarbij aangetekend mag worden dat Zalm die bedragen in de staatsschuld boekte. Die werd daardoor kleiner en dat maakte indruk in Brussel. Nu de tijd komt om die bedragen, ongeveer 40 miljard, te gaan gebruiken waarvoor ze bedoeld waren, wil natuurlijk niemand de staatsschuld verhogen. Maar dat wist Zalm al heel lang.

Verder lopen we risico. Wanneer het knudde op de beurs is kan ons pensioen wel eens omlaag gaan. Daar tegenover staat dat de  premies, nu gemiddeld gelijk aan de waarde van een dag in de week werken, niet verder zullen groeien. Dat is althans het uitgangspunt  voor nu.

MINNEN
We hebben wel een pensioenakkoord maar…..
De grote onbekende is hoe het nu gaat met de betaling van de bestaande  pensioenverplichtingen. Het is op dit punt waar de belangen van gepensioneerden en werkenden tegenstrijdig zijn. Wie betaalt de indexering voor de gepensioneerden? Dat komt binnen het FNV waar de ANBO ook één van de bonden is natuurlijk op tafel. Maar verder in het land? Natuurlijk is het voor premiebetalers te gek voor woorden om nog meer te betalen teneinde   pensioengerechtigden aan  hun indexering te helpen.

Maar het is natuurlijk ook van de zotte dat de hele problematiek van niet meer indexeren en zelfs afstempelen, veroorzaakt wordt door de verplichting vastgesteld door de regering en Nederlandse bank om als pensioenfonds 100 procent en meer zekerheid te hebben om de komende 40 jaar aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Wat op basis van de huidige economische toestand en de lage rentes natuurlijk buitengewoon moeilijk is.

Het toont de onzekerheid van de leiders van ons land. Ooit kon er gegraaid worden.  Nu weigert men elk risico’s. Van een belachelijk vertrouwen in onze kapitalistische systemen vallen we nu naar pure onzekerheid. Ondertussen worden ons allerlei verhalen op de mouw gespeld om ons maar braaf te laten betalen. Dan kan, wanneer het straks meevalt, er weer in de kassen van de rijke pensioenfondsen gegraaid worden. Afwachten of we dan als burgers weer niet of nauwelijks reageren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk