Plussen en minnen 20

Plus 1
Wethouder Kolff is geïnstalleerd als burgemeester van Veenendaal. Maar belangrijker voor Nieuwegein is het feit dat de VVD –fractie een opvolger heeft gekozen uit eigen kring, te weten fractievoorzitter Johan Gadella. Edwin van Straten wordt de nieuwe fractievoorzitter, niet slecht voor een raadslid dat eerder op een bijna onverkiesbare plaats stond op de VVD kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Het zal voor Johan Gadella niet makkelijk zijn om de plaats van zijn voorganger in te vullen. Maar hij heeft het voordeel al vele jaren mee te lopen in de Nieuwegeinse politiek. Daarentegen heb ik hem niet vaak betrapt op opmerkelijke acties en of uitspraken. Dat is voor het wethouderschap meestal niet echt noodzakelijk. Het kan soms wel helpen, net als zijn droog gevoel voor humor. Al met al denk ik dat het een moedige stap is. Wij wensen hem dan ook veel succes.

Plus 2
Toevallig bericht het AD ondertussen over enige zichtbare resultaten in het moeilijke dossier van het ombouwen van leegstaande kantoorpanden tot starterwoningen. Zowel in Merwesteijn als in de wijk Fokkesteeg komen er nu mogelijkheden en een enthousiaste starter vertelde daarover in de krant. Wethouder Kolff laat zijn sporen na en ik hoop dat zijn opvolger ook doorduwt op die dossiers.

Min 1
De begroting voor 2013 is bijna met algemene stemmen aangenomen. Dat maakt de situatie overigens niet beter. Vele financiële consequenties van Haags beleid, eurocrisis en economische ontwikkelingen kunnen eenvoudig nog niet verwerkt worden in de cijfers. Een behoorlijke afdracht richting economische stroppenpot, zoals enige tijd terug nog optimistisch door wethouder Kolff cq de communicatieafdeling van de gemeente verkondigd, is dan ook omgeven door grote onzekerheden. En net zoals in den Haag is het nog lang niet duidelijk waar er nu in Nieuwegein naast de bestaande plannen verder nog bezuinigd moet gaan worden. Bovendien worden in de najaarsnota al weer tegenvaller gemeld, inclusief aangekondigde bezuinigingen, die (nog) niet gehaald zijn. Ook over de bedreigingen die er in Nieuwegein aanwezig zijn door vertragingen bij allerlei (bouw)plannen, gaande van Binnenstad tot en met het Klooster, is er financieel gezien nog geen echt duidelijk beeld. Dat is geen rede tot paniek maar wel zorgelijk.

Min 2
De grootste zorg ligt uiteindelijk bij wonen, welzijn en zorg. Voor starters zijn er nog wel wat beperkte mogelijkheden. Maar voor senioren zijn er met de slechte woningmarkt en het pessimisme dat daarbij schijnt te horen, nauwelijks mogelijkheden om te verkassen, laat staan te verkopen. Toch is het voor hun welzijn en hun gezondheid vaak noodzakelijk om hun te groot wordende (eengezins)woning te verlaten en een geschiktere woning of appartement te vinden. Het wonen in een zorginstelling wordt immers vervangen door zelfstandig blijven wonen en zorg aan huis krijgen wanneer dat noodzakelijk is; de zogenaamde extramurale zorg. Die zorg is natuurlijk goedkoper dan in een zorginstelling. Verzorgingshuis Zuilenstein gaat dicht. Dat zal geleidelijk gaan maar Zorgspectrum blijft het oude gebouw niet huren en nieuwbouw wordt voor de zorg gewoon te duur. Prima, maar dan moet die zelfstandig wonende senior natuurlijk wel in een geschikte woning kunnen wonen. Nu daar ontbreekt van alles aan; beschikbaarheid gering, (huur)prijs vaak onbetaalbaar om over de kosten van die extramurale zorg maar te zwijgen. Problemen!

Plus 3
Ondertussen is de gemeente samen met SVN, onderdeel van Movactor wat zich bezighoud met het vinden van vrijwilligers, onder het motto de “Zilveren Kracht” begonnen met het ontwikkelen van programma’s om meer vrijwilligers te vinden. Zo ontvingen de Nieuwegeiners die in 1948 geboren zijn een uitnodiging om eens kennis te maken met vrijwilligersorganisaties.
Ons lijkt dit een prima initiatief dat, mits stelselmatig gecontinueerd en gepromoot, best eens een goed resultaat kan opleveren. Dus doorgaan! Er zijn nog veel meer potentiële vrijwilligers in andere jaargangen. We hebben er nog heel veel nodig en het is buitengewoon dankbaar werk. Vooral ook voor de vrijwilliger zelf.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk