Over dropjes en rooksignalen

Leuke reacties op de column van vorige week. Een aantal mensen wilde graag weten wat er deze week allemaal in de dropzak zat.Nou dat viel niet tegen. Een forse plof op de deurmat waarschuwde me al: twee dropzakken deze week. Een met het definitieve bestemmingsplan voor de Binnenstad. Gelukkig heb ik mij in de vorige periode al goed in de conceptversie kunnen verdiepen. Nu is ook de uitkomst van de inspraak verwerkt. Daar is goed gebruik van gemaakt. Nu mag de Raad er een eindoordeel over geven. Inmiddels is er al zoveel papier geproduceerd dat we er met gemak een 2e Palmtoren mee kunnen bouwen. 
Verder een voorstel over een subsidie aan de bouwspeeltuin in Zuid aan het Helmkruid. Enthousiaste buurtbewoners hebben met bedrijven een nieuwe opzet gemaakt en het college stelt voor een financiële bijdrage te leveren. Er zijn van die cultuurpessimisten die klagen dat in ons land iedereen alleen nog maar voor zichzelf leeft. Hier wordt (opnieuw) het tegendeel bewezen: net als door al die hardwerkende clubbestuurders en –medewerkers die heel veel stenen bijdragen aan een stad als Nieuwegein. Als het erop aankomt, nemen gelukkig mensen hun verantwoordelijkheid. 
Een rapport van de lokale Rekenkamer houdt mij bij de les als het gaat om privatisering van gemeentelijke taken. Zij onderzocht de gang van zaken bij de privatisering van Merwestein en de stichting van de Baten. Even korte aanvulling voor de mensen die nog niet jaren in Nieuwegein wonen: De Baten was een zalencentrum dat in 2002 afbrandde op de plek waar nu die spontane onkruidtuin aan de Batauweg ligt.
Gemeentetaken overbrengen naar de markt blijkt ook in Nieuwegein niet altijd zo soepel te gaan en met goede resultaten als de vrije marktprofeten beweren. Laten we zeggen: “Alles is markt, maar markt is niet alles”. 
Verder was het natuurlijk de week van het nieuwe kabinet. En naar goed Nederlands gebruik werden direct de nieren van de nieuwe ministers geproefd. Ik hoor tot mijn blijde verrassing minister Klink (Volksgezondheid) aankondigen dat hij al volgend jaar een rookvrije horeca wil. Dat is doorpakken. Een paar minuten later zegt hij dat het gaat om zijn intenties. Dat gaat dus al snel in rook op. 
Morgen folderen op Cityplaza voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten (en de 1e Kamer!). Ik realiseer me dat die verkiezingen ook een oordeel zullen worden over het nieuwe kabinet. Dat wordt dus extra spannend.
Zondagmiddag gaat de fractie wandelen met buurtbewoners in Huis de Geer om te praten over de oplossingen voor de hoogspanningsleidingen. Ik ben benieuwd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk