Onwillige honden

Het initiatief voorstel van Leefbaar Nieuwegein om te komen tot een multifunctioneel gebouw inclusief discotheek aan de Dieselbaan op het terrein van de voormalige houthandel Heijman is tijdens de raadsvergadering van dinsdag 13 juni op onverwacht grote weerstand gestuit van VVD, CDA en SGP.  Gelukkig hebben de andere partijen nadrukkelijk wel oog voor het belang van de jongeren in Nieuwegein en was het bij hun geen loze verkiezingskreet, zodat met een uiteindelijke stemmenverhouding van 19 om 10 besloten is om het voorstel in de commissies verder uit te werken.
Wordt vervolgd…

Onwillige honden
Het gezegde ‘ambtelijke molens malen langzaam’ zal u waarschijnlijk niet geheel onbekend voorkomen. Het kan soms vreselijk lang duren voor er iets gerealiseerd wordt, maar er wordt tenminste iets bereikt.
Binnen de gemeentepolitiek van Nieuwegein is het in sommige gevallen nog een graadje erger en is het welhaast onmogelijk om iets in gang te zetten of op zijn minst ergens op de agenda te krijgen om het bespreekbaar te maken. Het doet me denken aan ‘met onwillige honden is het slecht hazen vangen’ of ‘wie een hond wil slaan, kan altijd wel een stok vinden’.

In februari 2006 zat er bij de stukken, die ter inzage lagen op het gemeentehuis, een onderzoeksrapport over de bestemmingsplannen Blokhoeve, Het Klooster en de Binnenstad. In dit stuk wordt onder andere ingegaan op wat er zoal is fout gegaan. Het leek ons dus op uitermate nuttig om dit in een commissievergadering te bespreken. Dat kon echter niet, omdat er geen nummer aan was toegekend. Vervolgens moest het eerst binnen het College worden besproken. Daarna was de agenda te vol, zou het verzoek te laat zijn ingediend. Pas deze week is het stuk van een nummer voorzien, terwijl het al van december 2004 dateert. Volgens de griffier staat het nu op de agenda van de eerstvolgende ABZ commissie, waar ook al de voorjaarsnota en de nota van het grondbedrijf moeten worden behandeld. Het lijkt er sterk op dat men het rapport liever helemaal niet bespreekt, omdat er teksten in het rapport staan die bepaalde mensen onwelgevallig zijn en/of mogelijk niet stroken met het gevoerde beleid.

Onze overtuiging is, dat er inmiddels aanzienlijke kosten bespaard hadden kunnen worden door rekening te houden met de inhoud van dit rapport. Op de vraag, die we eerder gesteld hebben, wat de tot nu toe gemaakte fouten gekost hebben, moet men tot op heden het antwoord schuldig blijven. Het huishoudboekje van Nieuwegein wordt kennelijk niet echt goed bijgehouden.

Oranjegekte
Niet meer rood of meer blauw, maar meer oranje op straat is kennelijk wat onze burgervader wil. Hij heeft er met het College niet 20.000 Euro, zoals in de krant vermeld, maar 68.000 Euro voor over om met maatregelen als een groot videoscherm tijdens de wedstrijjden van Nederland op het WK voetbal het gepeupel te vermaken in de hoop, dat op die manier excessen uitblijven.
Dit geld zou moeten worden gehaald uit het budget jeugd en onderwijs in plaats van orde en veiligheid! Mede door tussenkomst van Leefbaar Nieuwegein is uiteindelijk toch het juiste budget aangesproken. Dat houdt zeker niet in dat we het eens zijn met de besteding, maar in ieder geval wordt op deze manier voorkomen, dat geld voor jeugd en onderwijs oneigenlijk wordt besteed. Dit kan nu ten goede blijven komen aan de doelgroep. 
    

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk