Ondertekening uitbreiding Beatrixsluis

Minister Schultz van Haegen van infrastructuur en Milieu, de heer van de Gazelle, hoofd Rijkswaterstaat Utrecht en de provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein hebben op maandag 11 juni de bestuursovereenkomst ‘Lekkanaal – Het Klooster’ ondertekend.

Deze ondertekening gaat over de uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal, bedrijvenpark ‘Het Klooster’ en de mogelijke binnenhaven. Met de ondertekening van de bestuursovereenkomst spreken de gemeente Nieuwegein, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat hun intentie tot samenwerking uit. “De projecten die in het gebied rondom het Lekkanaal lenen zich goed voor een gebiedsgerichte aanpak. Het is een dynamische omgeving waar in de nabije toekomst veel gebeurt”, aldus minister Schultz van Heagen. De provincie Utrecht wil graag een containerterminal aanleggen en de gemeente Nieuwegein ontwikkelt bedrijventerrein ‘Het Klooster’. Het gebied ligt in de driehoek tussen de Lek, het Lekkanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

De Prinses Beatrixsluis krijgt de komende jaren een derde kolk, waarvoor het Lekkanaal wordt verbreed. De ontwikkeling van het project BXL 3.0, zoals de uitbreiding nu is genoemd, zorgt straks voor een snelle, veilige en betrouwbare route door de sluis. Naast deze uitbreiding kent de omgeving van het Lekkanaal meerdere initiatieven door een aantal betrokken partijen. Omdat dit gebied in omtrek groot is en de belangen divers zijn, is het belangrijk om de projecten goed op elkaar af te stemmen.

Het Lekkanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal met de rivier de Lek. Het kanaal is nog geen 4 kilometer lang en ligt oostelijk van het Merwedekanaal en Nieuwegein. Samen met het Amsterdam-Rijnkanaal vormt het Lekkanaal de belangrijke scheepvaartroute Antwerpen – Rotterdam – Amsterdam.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk