Ondanks meevaller versobering in Nieuwegein

In de voorjaarsnota is aangegeven dat de gemeente Nieuwegein te kampen heeft met enkele forse tegenvallers. De rijksbijdrage was dit jaar zo’n 850.000 euro lager, daarnaast bleek een aantal zaken duurder uit te vallen dan begroot. Het ging daarbij om een bedrag van 379.600 euro over 2004. Het voorstel van het college was de tegenvallende rijksbijdrage voor dit jaar maar als tekort te accepteren. Het bedrag van 370.600 euro moest middels een uitgavenstop worden gevonden. De voorstellen voor deze uitgavenstop zijn maandag 7 juni jl. door het college vastgesteld.

Inmiddels is er echter een meevaller geweest. Bij de verkoop van de Remu heeft de gemeente vorig jaar het eerste deel van de opbrengst ontvangen. De afspraak was dat eventuele latere delen pas veel later uitgekeerd zou worden als alle garanties in het koopcontract zouden zijn verlopen. Buiten alle verwachting om bleek dit jaar al een deel van dat geld uitgekeerd te kunnen worden. Het gaat om zo’n 700.000 euro. Het college stelt nu voor om het grootste gedeelte van dit bedrag te bestemmen om de tegenvallende inkomsten op te vangen.

In de voorjaarsnota is aangegeven dat de tekorten die ontstonden door de tegenvallende uitgaven wel binnen de huidige begroting moeten worden opgelost met een uitgavenstop. De organisatie heeft de opdracht gehad om binnen de programma’s aan te geven welke uitgaven voor dit jaar zouden kunnen worden opgeschort. Bij het bepalen van de uitgavenstop is rekening gehouden met het strategisch kader Nieuwegein Kiest. Het gaat nadrukkelijk om een opschorting voor dit jaar. Afgelopen maandag 7 juni is het college akkoord gegaan met onderstaande uitgavenstop. Gekozen is voor maatregelen die zo min mogelijk negatieve effecten hebben voor de samenleving. Het gaat dan om:

Tijdelijke bezuinigingen op het groenonderhoud in 2004: geen blad ruimen in het najaar, vermindering van het aantal maaibeurten en geen onderhoud aan de parkpaden. Het gevolg zal zijn dat in het najaar de stad een iets minder verzorgde indruk maakt zonder dat de veiligheid in gevaar komt.

Er zal er dit jaar een lager storting zijn in het fonds Functioneel Leeftijdsontslag voor de beroepsbrandweer.

Budget onderwijsvernieuwing wordt gekort en de reserve cultuurfonds voor incidentele kunstaankopen wordt opgeheven. Op deze posten is vorig jaar nog dit jaar een beroep gedaan. Een uitgavestop voor 2004 zal dan ook geen noemenswaardige gevolgen hebben.

Exploitatiebudget voor De Baten bleek groter dan op dit moment nodig is, ook hierop wordt een deel bespaard.

Dierenweide in Galecop wordt dit jaar niet aangelegd.

Aantal vacatures wordt niet dit jaar, maar het volgend jaar ingevuld. Het betreft hier de vacatures voor een ambtenaren handhaving en een interne vacature. Dit betekent wel dat de voorgenomen intensivering van de naleving van de milieuwetgeving minder snel op gang komt.

De post ouder- en zwangerschapsverlof kan worden opgeheven vanwege andere wettelijke regeling.

Voor het project Nieuwbouw gemeentehuis is besloten dit jaar minder externe ondersteuning in te huren dan aanvankelijk de bedoeling was.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk