OM eist celstraffen tot 17 jaar voor ‘moorden op bestelling’

Justitie eist in het zogeheten 26Koper-proces gevangenisstraffen varierend van 12 maanden tot 17 jaar. De tien mannen worden onder meer verdacht van het voorbereiden van liquidaties en verboden wapenbezit. De zaak kwam vorig jaar aan het rollen na een grote wapenvondst in Nieuwegein.

De ‘liquidatiebende’ had volgens het OM in gehuurde opslagboxen kant-en-klare ‘uitruksets’ klaarliggen, die speciaal waren gemaakt voor het plegen van moordaanslagen. In de sets zaten twee automatische vuurwapens, een pistool, een kogelvrij vest en een extra patroonhouder. Met de sets kon de bende “op ieder moment over de gewenste middelen beschikken.

De groep zou onder meer betrokken zijn bij de liquidaties van Ranko Scekic in de Utrechtse wijk Overvecht en Samir Jabli en Mohammed Alarasi in Amersfoort. De daders gingen volgens het OM gewetenloos te werk en waren uit op geld.

Wie de opdracht gaf voor de moordservice heeft de recherche nog niet kunnen vaststellen, bleek tijdens de zitting.

De vijf verdachten die tijdens het proces aanwezig waren beriepen zich keer op keer op hun zwijgrecht. De officier benadrukte donderdag dat het recht om te zwijgen gerespecteerd moet worden, maar dat de verdachten zo weglopen voor hun verantwoordelijkheid.

Vrijdag komen de advocaten van de verdachten met hun pleidooien. Het proces is dusdanig complex dat de uitspraak pas half december wordt verwacht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk