‘Noodkreet uit Vreeswijk’ een tiendelige brandbrief, deel 4

Woensdag 25 oktober jl. kregen wij op onze redactie een noodkreet uit Vreeswijk binnen. Je zou verwachten per e-mail, maar deze keer viel er een enveloppe op onze deurmat. Niet dat dat heel speciaal is want die vallen wel vaker bij ons op de mat. Maar deze keer geheel anoniem.

In de brief zeggen de schrijvers, ja het gaat om een drietal zeer bezorgde lezers van pen.nl: ‘Helaas kunnen wij geen auteursnaam noemen. Dat zou leiden tot straf, tot vermindering van het beetje hulp dat we hier krijgen in Vreeswijk bij de activiteiten en voor de winkeliers.’

De brief bevat een aantal korte columns, tien om precies te zijn. Ons wordt verzocht ze te plaatsen iedere week één met het verzoek dat lezers ze gaan delen in de Social Media. Wel jammer dat wij al die kantjes moet overtypen. Vandaag de vierde column in een reeks van tien. De column draagt de naam: ‘Poets je parels i.p.v. je ijzer.’

Poets je parels i.p.v. je ijzer
‘Uit onderzoeken bleek al meerdere keren dat Nieuwegein prettig wordt gevonden door de oude dorpskernen Jutphaas en vooral Vreeswijk. Daar vind je de parels van Nieuwegein. Het vele groen, met name het grote, centrale park, is in trek. Maar het geld en de mankracht van de gemeente gaan naar City. Tuurlijk, langzaam wordt zelfs Cityplaza aantrekkelijker. Maar dat is ook niet zo moeilijk. Wanneer je veel geld hebt. En Cityplaza nóg ONaantrekkelijker maken dan het was, is bovendien onmogelijk. De echte Nieuwegeinse kracht in de omliggende wijken wordt verzwakt door de gemeente. Het geld gaat vooral naar een litteken in het centrum van de stad. Steeds vaker. Het echte Nieuwegein is stervende.’

Volgende week ‘BAssies en Adriani.’

Klik hier voor de derde column: ‘Boeven van buiten’

3 thoughts on “‘Noodkreet uit Vreeswijk’ een tiendelige brandbrief, deel 4

 1. Mathijs

  Jee wat een zwartgalligheid. City een litteken? Nieuwegein stervende? De realiteit is dat veel Nieuwegeiners heel blij zijn dat hun centrum is opgeknapt, en het is nu iets om trots op te zijn.

 2. Henk@home.nl

  Nieuwegein wordt helemaal niet prettig gevonden vanwege de oude dorpskernen. Die dorpskernen interesseert 95% van de inwoners niet, en al helemaal niet de mensen die van buiten Nieuwegein komen.
  City heeft een mooi aanbod van winkels en ziet er ook nog eens mooi opgeknapt uit. In de volksmond werd City Plaza al City genoemd. Boeien hoe het genoemd wordt. Daar hoeft echt niet iedereen zijn plasje over te doen.
  Het heeft veel gekost, maar City is mooi geworden.

  Vreeswijk en Jutphaas hebben totaal geen enkele uitstraling qua winkels en zullen dat ook nooit krijgen: de van oudsher smalle straatjes lenen zich er niet voor om er een lekker winkelgebied van te maken.
  Om er uit eten te gaan, is ook geen pretje, want je kunt door die smalle straatjes nergens fatsoenlijk je auto kwijt.

  Verschillende wijkcentra kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Zo is Hoogzandveld er heel mooi op geworden.
  Met Vreeswijk en Jutphaas kun je dat niet veel anders opknappen, doordat het nu eenmaal oude kernen zijn, met oude huizen. Die tegen de grond gooien en er wat moois van maken, zal ook niet in goede aarde vallen.

  Het echte Nieuwegein, bestaat uit alle wijken van Nieuwegein, en niet alleen maar die twee oude dorpskernen.
  De meeste Nieuwegeiners vinden het wel prettig winkelen in City. Alleen voor enkele evenementen, zoals Sinterklaas of Vreeswijk bij kaarslicht, zijn Nieuwegeiners geinteresseerd in Vreeswijk of Jutphaas. Verder interesseert het niet wat er in andere wijken is te doen of aan winkels is.

  Vreeswijkers moeten niet zo zeiken en in een soort slachtofferrol kruipen.

 3. Rick

  Vreeswijkers, de minderheid die de meerderheid probeert te zijn.

  Vroeger, toen koeien nog zelf melk gaven ipv tegenwoordig de fabrieken, toen de euro nog een gulden was, vroeger was alles beter. Wordt wakker mede dorpsbewoners en kom eens uit je comfort zone. Er is iets aan de gang buiten jullie wijk, namelijk ontwikkeling. Uiteraard was 100 jaar geleden Vreeswijk de place to be, want er was niks anders, maar nu, anno 2017 is er een stad ontwikkeld met bewoners die verder kunnen kijken dan alleen hun eigen wijk, voor 95% van de Nieuwegeiners is er een modern, mooi, veilig winkelcentrum gekomen, hier mogen we echt trots op zijn. En Jutphaas en Vreeswijk dan? Nou doe waar je goed in bent, lekker knutterig zijn en bij tijd en wijle een mooi wijk evenement organiseren waar de rest van Nieuwegein zich kan vergapen aan hoe mooi zo’n oude kern dit soort zaken oppakt.

  Maar de rest van het jaar gewoon terug naar waar je goed in bent, woongenot bieden aan hen die dat willen betalen in deze wijken. En stop met zuur zijn, ontwikkeling is nu eenmaal niet te stoppen.

  En een ps, de markt verplaatsen naar waar die nu staat is top. Beter dan dat je door dat aftandse stuk heen moest lopen vanaf City naar waar de markt eerst was.

Geef een reactie

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Kapsalon+van+Doorn+voorpagina+200x60